Liikuntahallin takana viisi lumikasaa odottelee veistäjiä. Ne on sinne kasannut Järvi-Saimaan Palvelut, ja tempauksen taustalla on Ihmekollektiivi, joka haluaa haastaa Sulkavalla liikkuvia lumisten taideteosten tekemiseen.
– Ihmekollektiivi haluaisi jo kovasti päästä järjestämään Ihmeklubeja ja muita tapahtumia, mutta kokoontumisrajoitukset jatkuvat yhä ja niiden mukaan mennään. Ajatus pidempikestoisesta lumitapahtumasta, johon voi osallistua turvallisesti, syntyi Sulkavan järjestöfoorumin keskustelujen aiheuttamassa inspiroituneessa mielentilassa, toteaa Ihmekollektiivin puheenjohtaja Mirjam Reponen.
Ihmekollektiivissa toivotaan, että lumikasoista syntyy monen näköisiä teoksia ja että niiden veistäminen tuottaa iloa niin tekijöille kuin yleisöllekin.
– Odotuksena ei ole, että galleriassa taiteilevat vain superluovat visionäärit, vaan että ihan tavalliset perheet ja kaveriporukat saavat viettää mukavaa aikaa ulkoilmassa toteuttaen jotain hauskaa yhdessä, Reponen sanoo.
Sulkavan Matkailu ja Ihmekollektiivi ovat järjestäneet myös Lumikuvia Alanteella -lumitaiteilutapahtuman. Teos aloitettiin helmikuun alkupuolella Venäjänsaaren edustalle. Kuvaa on voinut jatkaa tai tehdä kokonaan oman. Sulkavan Matkailu ry:n puheenjohtaja Piia Kinnunen sai idean golfkentälle tehdystä pitsikuviosta, josta oli juttua Helsingin sanomissa.
– Alanteella oli neitseellinen hanki, ja pohdin, että tällaistahan voisi olla meilläkin.
Viikonlopun lumipyry on pyyhkinyt jo aloitetun teoksen olemattomiin, mutta jäälle on edelleen mahdollista taiteilla uusia kuvioita. Kinnunen pohtii, että lumeen tehdyt kuvat ovatkin hetken taidetta.
– Se on myös ympäristöystävällinen taidemuoto. Siitä ei jää jätettä eikä synny päästöjä.
Lohilahden koululaiset ovat parin viikon ajan rakentaneet värikästä jäälinnaa koulun nurkille. Yhtenäiskoulun Lohilahden yksikön johtaja Kati Hämäläinen kertoo saaneensa idean jäälinnaan Etelä-Suomen paikallisuutisista, jossa rantaraitille oli tehty useampia jäälinnoja.
Jäälinnaa varten koulun väki valmisti runsaasti materiaalia jäädyttämällä vettä maitopurkeissa ikään kuin jäisiksi tiiliskiviksi. Jäätiilistä saatiin värikkäitä jäädyttämällä vesiväreillä värjättyä vettä.
– Linna tulee leikkikäyttöön, ja jos värjätyt jääpalat tahraavat lasten vaatteita sulamisvaiheessa, vesiväri lähtee niistä pois helposti, Hämäläinen selittää.
Hämäläinen on haastanut myös koko Lohilahden kylän osallistumaan rakennusprojektiin. Haaste sai Facebookissa paljon tykkäyksiä, ja Hämäläinen arvelee, että rakennusprojektiin saattaa joku muukin innostua koululaisten lisäksi.
– Meillä ei ole aikarajaa sille, milloin linnan pitäisi olla valmis. Katsotaan, millainen siitä rupeaa syntymään ja pitääkö tehdä vielä toista siipeä.
Teksti: Tea Ikonen
Kuva: Piia Kinnunen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 8/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!