Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 38/2022. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Aloitussivu→Julkaisun avainsana "yrittäjyys"
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 38/2022. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Yrityksiltä vaaditaan vastuullisuutta yhä enenevässä määrin. Pelkkä raha ei enää ratkaisekaan, vaan työntekijät, asiakkaat ja rahoittajat laittavat yhä enemmän painoarvoa sille, miten yritys on vastuuasiansa hoitanut.
Mutta mitä sana vastuullisuus oikeastaan tarkoittaa?
– Kyllä minä liitän vastuullisuuden kestävään kuluttamiseen, siihen, ettei kulutettaisi enempää kuin on pakko. Miellän sen vahvasti siihen, että käytettäisiin lähellä olevia palveluja niin ruuassa kuin muissakin palveluissa, pohtii yrittäjä Taina Huiskonen.
Huiskosen Sulkasuunnittelu-yritys toteuttaa verkkosivuja ja verkkokauppoja sekä tarjoaa graafisen suunnittelun palveluita lähinnä yritysasiakkaille. Hän on itse miettinyt vastuullisuutta omassa yritystoiminnassaan.
– Esimerkiksi itse käytän tai suosittelen asiakkaita käyttämään kotimaisia palveluntarjoajia, kuten webhotelleja, valokuvaajia tai kääntäjiä. Asiakkaani tulevat muilta toimialoilta, ja pystyn vaikuttamaan aika paljonkin siihen, valitseeko asiakas sen kotimaisen hosting-palvelun tai käyttääkö muutenkin kotimaisia yhteistyökumppaneita. Kun käytämme kotimaisia palveluja, on meillä kaikilla parempi mahdollisuus tehdä vastuullisia valintoja. Jos jokainen ajattelee, mistä halvimmalla saa, niin kyllä me köyhdytämme itse itseämme.
Teksti: Tea Ikonen
Kuva: Arkistokuva
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 10/2022. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Yrittäjä Sanna Kankaanranta kertoo, että yrityksen perustaminen oli hänellä haaveissa jo pitkään.
Hyppy yrittäjäksi toteutui lokakuussa 2020. Kahvila-Puoti Alina oli vailla yrittäjää. Kankaanranta tunsi edellisen yrittäjän ja sai häneltä tietoja yrityksestä.
– Ihan tyhjästä en halunnut lähteä liikkeelle, ensin otin selvää yrittäjyydestä, rahoituksesta ja kaikesta muusta, mitä tämä pitää sisällään.
– Itä-Savon Uusyrityskeskuksesta oli iso apu liiketoimintasuunnitelman ja rahoituslaskelman tekemisessä.
Käytännön asiat loksahtivat kuitenkin helposti ja vauhdilla kohdalleen. Toimeen tarttumista helpotti myös se, että kahvilassa oli tilat, kalusto ja koneet valmiina.
– Kahvila-Puoti Alinaan yrittäjäksi ryhtyminen tapahtui sen enempiä enää miettimättä. Kahvila tuntui juuri sopivan kokoiselta minulle; yrittäjähän oikeasti tekee kaiken itse.
Kankaanranta on pyrkinyt muokkaamaan yritystoimintaa omien vahvuuksiensa mukaisesti oman näköisekseen.
– Teen tilauksesta kakkuja ja leivonnaisia. Tarjoan myös pitopalvelua pienempiin tilaisuuksiin.
Hän myöntää, että yrittäjäksi ryhtyminen pandemian aikana on tuonut omat haasteensa. Korona-altistumisten ilmaantuessa kaikki asiakkaat katoavat kuin tuhka tuuleen, kunnes taas pikkuhiljaa rohkenevat jälleen lähteä liikkeelle.
Lokakuussa yritys juhlii 1-vuotissynttäreitä. Uudet verkkosivut ovat jo sisäänajovaiheessa. Lounaslista päivittyy verkkosivuille Facebookin lisäksi. Myös muut tuotteet pitopalvelutuotteista lahjatavaroihin ovat esillä verkkosivuilla.
Teksti ja kuva: Sofia Flygare
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 39/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Vapun tienoilla muutimme tähän Juhon lapsuudenkotiin Telataipaleelle. Hänen vanhempansa olivat muuttaneet jo aiemmin Lohilahteen, joten talo oli sopivasti tyhjillään, kertoo Riikka Hämäläinen.
Reilussa vuodessa pariskunnalle on ehtinyt tapahtua paljon. Perheen esikoinen, Eeli, 13 kk, syntyi viime vuoden elokuussa.
– Halusimme lapselle turvallisen kasvuympäristön maalla. Kun on itse saanut käydä pientä kyläkoulua, sitä osaa arvostaa.
– Kyllähän meillä koko ajan oli tiedossa, että jonain päivänä muutamme Sulkavalle takaisin. Keskustelimme siitä jo monen vuoden ajan ennen muuttoa. Paluumuutto oli meille luonnollinen asia. Suurimman osan elämästämme olemme kuitenkin asuneet täällä, toteaa Juho Hämäläinen.
Molemmat nuoret ovat juuriltaan sulkavalaisia. Riikka on kotoisin Partalansaarelta.
Juho perusti tämän vuoden keväällä maanrakennusalan yrityksen, jonka päätoimialana ovat louhintatyöt. Hän kertoo olleensa aiemmin kesät töissä isänsä maanrakennusyrityksessä. Sitä kautta hän sai käytännön työkokemusta ja kasvoi yrittäjyyteen.
– Ostin isältäni hänen yrityksensä kaluston. Töitä on löytynyt ihan hyvin. Esimerkiksi olemme olleet louhimassa mökkien pohjia ja jätevesijärjestelmien paikkoja.
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 38/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Supikas on uusi ravintola, joka hyödyntää lähitilojen aineksia ja tekee niistä makoisia aamupaloja, lounaita ja tilausannoksia.
Näin esitteli Sulkavan lukion kakkosluokkalainen Elviira Mikkonen uutta yritysideaansa. Mikkosen idea esiteltiin kurssilla, jonka Itä-Savon uusyrityskeskus piti lukiolaisille.
Mikkonen valitsi Sulkavan lukion yrittäjyyslinjan, koska hänen vanhempansa ja monet tuttavansa ovat yrittäjiä.
– Vanhemmillani on maitotila, joten sitä kautta yrittäjän arki on itselleni läheistä. Tiedän, ettei yrittäjä voi sulkea ovea päivän päätteeksi ja jättää vastuutaan työpaikalle, vaan se vastuu seuraa yrittäjän mukana koko ajan.
Mikkosen vanhempien tila on lähellä Sulkavaa, mutta kuitenkin Savonlinnan puolella. Takaraivossa kytee haave päästä itsekin asumaan joskus maaseudulle tai maatilalle.
– Olen ajatellut pyrkiä lääkikseen ja ryhtyä luomaan lääkärin uraa, mutta eihän sitä elämästä koskaan tiedä. Mikäli eteen tulisi mahdollisuus muuttaa maatilalle, jos vaikka löytäisi maanviljelijän kumppanikseen, niin mielelläni lähtisin maatilalle. Eläimet ja maanviljely ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja omat juuret ovat siellä.
Lukion kakkosluokkalainen Niilo Luukkonen harkitsee myös yrittäjän uraa. Ruokolahdelta kotoisin oleva mies haluaa lukea arkkitehdiksi.
– Minua kiinnostaa toimivien tilojen ja rakennusten luominen. Haluan suunnitella pitkäikäisiä rakennuksia. Nykyään harrastetaan liikaa 30 vuoden rakennuskulttuuria. Rakennuksia ei suunnitella kestämään, mikä on todella epäkäytännöllistä.
Itä-Suomen Uusyrityskeskus tekee yhteistyötä Sulkavan lukion kanssa jo toista vuotta, ja nuorten asenne on tehnyt yritysneuvojiin vaikutuksen.
– Osa on hyvinkin aktiivisesti ollut mukana tunnilla. Jotkut tietävät todella paljon yrittäjyydestä, ja olemme ihan ihmetelleet, miten nuoret ovat näin hyvin tietoisia monista asioista, kertoo yritysneuvoja Piia Soikkeli.
– Hirveän hyviä ideoita on molemmissa ryhmissä ollut. Innokkaimmat ovat työstäneet ideaansa todella pitkälle.
Sulkavan lukion yrittäjyyslinjalla opiskelee tällä hetkellä 34 oppilasta. Heitä on 83 prosenttia lukion oppilaista. Sulkavan lukion yrittäjyyslinjan johtaja Harri Kautonen kertoo, että yrittäjyyslinjan ensimmäisenä vuonna opetellaan päästämään irti ja löytämään itsestään uusia puolia. Viimeisenä vuonna oppilas tekee itsearvion omasta yritysideastaan ja kehittymisestään kolmen vuoden aikana. Kurssien aikana tehdään myös tutustumiskäyntejä eri yrityksiin ja saadaan kuulla yrittäjien uratarinoita.
– Tarkoitus on, että yrittäjyyslinja on mahdollisimman realistinen ja samalla innostava. On hyvin avartavaa ymmärtää, että mikään ei ole mahdotonta, jos jaksaa uskoa itseensä ja omaan ideaansa riittävästi.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 4/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Ravintoloitsija Kati Asikaisella on ollut touhukas viikko. Tai oikeastaan kokonainen vuosi. Ensin hän auttoi Ravintola Alanteen uuteen nousuun ja luotsasi sitä uuden yrittäjän johdolla läpi koronakesän. Kun ravintola jäi talvitauolle, ei nainen jäänyt toimettomaksi, vaan päätti perustaa oman ravintolan, jonka sisustusta hän on tällä viikolla laittanut uusiksi.
– Aivan valtava työ tehtiin tuon Alanteen kanssa nyt kesällä. Sitä rakennettiin niin tunteella, että saatiin asiakkaat käymään ja oppimaan siihen, että myös viikonloppuna voi saada Sulkavalla hyvää ruokaa. En vain nyt kehtaa antaa periksi, naurahtaa Asikainen.
Kun kunnanviraston alakerran ravintolatila sitten vapautui edellisiltä vuokralaisilta, päätti Asikainen tarttua haasteeseen.
– Sen sijainti on niin loistava. Olisin varmasti katunut pitkän aikaa, jos en olisi nyt salamana toiminut.
Mukaan Alanteesta hän sai tutun henkilökunnan.
– Arolan Ritva oli meillä kokkina siellä, ja sama kokki jatkaa nyt. Päivi Lindström on tarjoilijana ja asiakaspalvelijana. Minä toimin yrittäjänä ja jokapaikan höylänä.
Nyt ravintolassa on käynnissä pieni pintaremontti.
– Ei mitään radikaalia. Kalusteet on tilattu ja koneet ostettu. Tyyli tulee olemaan tunnelmallinen ja tummasisustainen; viihtyisä mutta ei kuitenkaan synkkä. Isänpäivänä alkaa olla valmista, ja voimme kutsua asiakkaita syömään.
Ravintolasta hän aikoo tehdä lounasravintolan, jossa on bistromainen tunnelma.
– Meillä on kotilounas joka päivä, myös viikonloppuisin. Tarjolla tulee olemaan myös pitsoja, burgereita ja pieni à la carte -lista, mitä sitten aina päivitellään tarpeen vaatiessa ja kausien mukaan.
Lisäksi ravintolan toimintaan kuuluu tietenkin pitopalvelu.
– Toimitamme pitopalvelun synttäreille ja pikkujouluihin ja kaikkiin perhejuhliin, vietetäänpä niitä paikan päällä tai jossain muualla.
Kahvilapuolelle on tilattu asianmukaiset kahvilalinjaston laitteet.
– Tarjolla on tietysti itse leivottua suolaista ja makeaa, kuten pullaa, viineriä, kakkuja ja suolaisia piiraita, mitä nyt kahvilavitriinissä myydään.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 45/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
– Me olemme yrittäjille olkapää, sparraaja ja vuoropuhelija, ja mikä parasta, me emme lähetä laskua. Olemme valmiita auttamaan, neuvomaan ja tukemaan, mutta yrittäjä itse ratkaisee ongelman, totesi Etelä-Savon aluekummi ja yrityskummi Antero Heikkinen, joka piipahti Sulkavalla esittelemässä yrityskummitoimintaa kunnan elinkeinotoimen yrittäjille järjestämillä virtuaalisilla aamukahveilla lokakuun puolivälissä.
Yrityskummit ovat erilaisista liike-elämän ammattilaisista koostuva verkosto, joka tarjoaa yrittäjävetoisille mikro- ja pienyrityksille maksutonta ja luottamuksellista apua ja tukea erilaisissa liiketoiminnan pulmatilanteissa.
– Yrityskummeihin voi olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun vasta suunnittelee yrityksen perustamista, Heikkinen rohkaisi.
Yrityskummit toimivat vapaaehtoisuuden pohjalta. Yrityskummien periaatteiden mukaisesti yrityskummi ei veloita palvelustaan eikä hän voi toimia yrityksen työntekijänä, omistajana, konsulttina eikä sen alihankkijan tai liikekumppanin palveluksessa. Yrityskummi ei myöskään voi samanaikaisesti toimia kilpailevan yrityksen yrityskummina eikä hän saa käyttää saamiaan tietoja oman tai muiden liiketoiminnan edistämiseksi.
– Kummitettavan yrityksen kanssa tehdään kirjallinen sopimus kummitoiminnasta, Heikkinen kertoi.
Heikkisen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 1200 yrityskummia, ja Etelä-Savossa heitä on noin 40. Sulkavalla varsinaisia yrityskummeja ei vielä ole.
– Sellainen olisi täältäkin tarkoitus löytää, Heikkinen totesi.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 44/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Tuija Musakka otti anoppinsa Aira Musakan vaateliikkeen Asuste-Airan hoitaakseen syyskuussa 1995. Asuste-Aira oli perustettu jo vuonna 1961, ja vanhasta yrityskirjasta löytyy maininta, että liikkeessä oli tuolloin käytössä nykyaikaisia myymäläkalusteita.
– Anopin liike oli pääosin vaateliike. Kun hän itse kalasti, niin myynnissä oli myös toukkia ja mormuskoita.
Yrittäjäksi ryhtyminen oli Tuijan mukaan vähän sattumien summaa, vaikka muitakin urahaaveita oli ollut.
– Olin ollut liikkeessä apulaisena, ja kun ei ollut sillä hetkellä muuta, niin ryhdyin sitten yrittäjäksi.
Yrittäjä hänestä siis tuli, vaikka pienenä tyttönä Tuija oli kertonut haluavansa pankin tai neuvolan tädiksi.
Yrityksen nimi vaihtui Sulkavan Verkoksi ja Paidaksi, ja kalastustarvikkeet tulivat myyntivalikoimaan enemmän mukaan.
Vuosikymmenet ovat muuttaneet niin yhteiskuntaa ympärillä kuin liikkeen palveluvalikoimaakin. Myös liikkeen paikka on vaihtunut. Vuonna 2001 liike siirtyi virastotalon toiseen päätyyn nykyiselle paikalleen. Siinä yhteydessä palveluvalikoimaan tulivat Postin ja Matkahuollon palvelut.
Pakettipostin määrä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, vaikka onhan paketteja postin kautta aina kulkenut.
– Ihmiset tilaavat nettikaupoista ja myös yksityishenkilöiltä tavaraa. Myös korona on vaikuttanut pakettien määrään selvästi.
Pakettien vastaanotto ja jakaminen asiakkaille työllistävät tänä päivänä yrittäjää eniten.
– Onneksi Matkahuollon paketit tulevat aamupäivällä ja Postin iltapäivällä, muuten tässä ei kyllä yksin pärjäisikään, toteaa Tuija.
Teksti ja kuva: Pirjo Valkasmaa
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 41/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Lappeenrannasta kotoisin oleva restonomi-kokki Sanna Kankaanranta mittailee Kahvila Alinan verhotankoja. Hän alkaa kohta pyörittää omaa kahvilaa Sofia Longan jalanjäljissä. Vaikka yrittäjäksi ryhtyminen kävikin aika yhtäkkisesti, oli Kankaanranta jo ehtinyt miettiä erilaisia yritysvaihtoehtoja.
– Paljon muutakin on ollut mielessä, mutta tämä sattui nyt hyvästi oikeaan aikaan, ja päätin kokeilla.
Palkanlaskijana SV:llä ja K-marketin myyjänä työskennellyt Kankaanranta on muuttanut Sulkavalle työn perässä jo kolme kertaa.
– Kaipa täällä jokin viehättää, en kai minä tänne muuten jatkuvasti muuttelisi. Nyt näyttää siltä, että taidan asettua tänne, Kankaanranta naurahtaa.
Ja vaikka K-marketissa on saanut toimia elintarvikkeiden parissa, on leipominen aina kiinnostanut enemmän.
– Tulihan tuonne K-markettiinkin sitä paistamista, pitsaperjantait ja muut, mutta se oli vain perjantaisin. Itsellä on kuitenkin se halu sinne keittiöön.
Asiakkaille Kankaanranta lupaa jatkaa tutulla linjalla.
– Hyvin samalta pohjalta lähden liikkeelle kuin mitä Sofialla on ollut, ja katson sitten, mihin se muotoutuu.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 39/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Kesällä on riittänyt kuhinaa kylän raitilla. Kysyimme yrittäjiltä, miltä meno on näyttänyt heidän näkökulmastaan.
Art Deco Restaurant and Hotellin Kati Asikaisen mukaan asiakkaita on riittänyt.
– Kesähän alkoi meillä silloin 1.6, ja koronan ehdoilla mentiin. Mutta kun hallitus näytti vihreää valoa matkustamiselle, sehän ryöpsähti ihan kokonaan. Kesä on ollut tosi kiireinen, matkalaisia on ollut vesitse ja teitse ihan hirmuisen paljon liikkeellä.
Asiakkaita on ollut niin paljon, ettei kaikkiin pitopalvelupyyntöihin pystytty vastaamaan. Hotelliyöpymisiäkin on ollut, tosin ei tungokseksi asti.
– Ihan mukavasti on ollut yöpyjiä. Ja laiturit ovat olleet täynnä monta kertaa.
Ravintolassa on käynyt sen verran asiakkaita, että sen toiminta on päätetty pitää ympärivuotisena.
– Aluksi aioimme olla auki elokuun loppuun saakka, mutta nyt päätimme laajentaa. Ravintola tulee olemaan auki joka ikinen päivä, ja lounasta tarjoillaan myös viikonloppuisin. Majoitus, pitopalvelu ja catering jatkuvat myös.
– Asiakkaat ovat ottaneet riemumielin vastaan sen tiedon, että jatkamme palvelua.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 35/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!
Alanteentiellä toimivaan kahvila Alinaan etsitään uutta yrittäjää.
– Jään äitiyslomalle näillä näkymin syyskuun jälkeen. Tällainen yksinyrittäjyys ei omalla kohdallani ainakaan onnistu sitten, kun on pieni vauva. Haluan olla lapsen kanssa täysillä. Vaikka tämä on itselleni tuonut leivän pöytään, pelkällä ulkopuolisella työvoimalla kahvilan pyörittäminen ei onnistu, kertoo nykyinen yrittäjä Sofia Lonka.
Lonka toivoo, että kahvilalle löytyisi uusi yrittäjä.
– Silloin ei menisi kaikki työ ihan hukkaan. Kyllä tälle selkeästi on Sulkavalla kysyntää ja tarvetta. Kahvilalla on vakiintunut asiakaskunta paikkakuntalaisista, mökkeilijöistä ja matkailijoista. Enkä koe, että kilpailuakaan olisi hirveästi.
Longan mukaan kahvila on vuosi vuodelta kehittynyt paremmaksi. Asiakaspaikkoja kahvilassa on sisällä 15 ja ulkona yhdeksän, ja kahvilassa toimii myös pieni puoti, josta asiakkaat voivat ostaa paikallisten käsityöläisten tuotteita sekä muita lähialueen tuotteita, kuten teetä, yrttimausteita ja saippuaa.
– Joka vuosi toiminta on kasvanut ja voittoakin on tullut enemmän. Siinä mielessä näen, että jollekulle olisi tässä valmis paketti, jota on helppo vielä kehittää oman näköiseksi.
Lonka aikoo pitää kahvilaa auki syyskuun loppuun asti. Ehtii kulua lähes viisi vuotta siitä, kun yritys miltei putosi Longan syliin.
– Olin K-kaupassa töissä, kun silloinen kahvilayrittäjä tuli eräänä iltana kauppaan ja kysyi, että enkös minä ollut leipuri, ja haluaisinko ryhtyä kahvilayrittäjäksi.
Lonka lupasi harkita asiaa, ja pian hän olikin omassa kahvilassa töissä.
– Olin aina haaveillut jonkinlaisesta omasta paikasta, mutta ajattelin sen tapahtuvan lähempänä eläkeikää. Nyt tämä unelma toteutuikin jo nuorena.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 29/2020. Tilaa lehti täältä tai lehden digiversio täältä.
Kun palkkatyöt hiljenivät, päätti Heikki Leinonen kokeilla, mitä tapahtuu, jos työllistäisikin itse itsensä.
– Onhan tässä ihan hyvin ollut hommia, toteaa Heikki Leinonen.
Hän perusti maalis-huhtikuun vaihteessa Puuhaheka-nimisen yrityksen, jonka repertuaariin kuuluvat muun muassa erilaiset autojen ja koneiden huollot ja korjaukset, rakennustyöt, metallityöt, kiinteistö- ja mökkihuolto sekä putkityöt.
– Näillä syrjäkylillä pitää pystyä montaa hommaa tekemään, ettei ole vain yhden varassa, Leinonen hymähtää.
Ensimmäisen kuukauden perusteella Leinonen on huomannut hommia riittävän erityisesti mökki- ja autohuollon puolella. Lisäksi häntä ovat työllistäneet taloyhtiökeikat.
– Mökkiläiset työllistävät aika paljon, kun he alkavat tänne tulla. Siellä on kesävesien päällelaittoa ja sen sellaista.
Leinoselle kelpaavat hyvin monenlaiset työt, mutta mieluisimmiksi hän arvelee autokorjaamopuolen hommat. Alalta Leinoselle on kertynyt oppia ja kokemusta paljon harrastuksenkin kautta.
– Onhan sitä tullut touhuiltua. Ajellaan jokamiesluokkaa, ja niitä vehkeitä on tullut koottua. Toki myös aikaisemminkin on tullut tuttujen autoja laitettua.
Autoja ja koneita Leinonen laittaa kuntoon lapsuudenkotinsa pihapiirissä Kaunolassa, josta löytyy siihen tarkoitukseen toimivat tilat.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 19/2020. Tilaa lehti täältä.
Sulkavan lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin yrittäjyyslinjalaiset kokoontuivat viime viikon tiistai-iltana Kahvila-ravintola Pikkukukkoon esittämään kiperiä kysymyksiä Sulkavan yrittäjille.
Nuoria kiinnosti, olivatko yrittäjät laittaneet yritykseensä paljon omaa rahaa. Kävi ilmi, että rahoituksen tarve varsinkin alussa vaihtelee paljon yrityskohtaisesti. Useimmiten omaa pääomaa tarvitaan.
– Riippuu alasta. Kun on isoja investointeja, tehdään lainarahalla, Kiira Auvinen totesi.
Jenni Auvinen kertoi, ettei halunnut sitouttaa yritykseen yhtään enempää omaa rahaa kuin on pakko. Hän valitsi yritysmuodokseen osakeyhtiön.
– Jos yritys kaatuu, minulla ei ole pelkoa, että menetän talon tai auton.
Benjamin Koelle sai palkkatöistä säästettyä alkupääoman, jonka avulla yritys lähti liikkeelle.
– Yrittäminen lähti niin hyvin käyntiin, ettei ole tarvinnut nostaa lainaa, nuori yrittäjä totesi.
Verkkokauppoja ja graafista suunnittelua tekevä Taina Huiskonen totesi alallaan tarvittavien tietokoneohjelmien olevan kalliita. Hän kuitenkin arveli yksinyrittäjän tilanteen olevan erilainen kuin sellaisen, jolla on työntekijöitä.
– Pystyn työllistämään itseni. Palkkatyössä minulla ei olisi mitään mahdollisuutta työllistyä täällä Sulkavalla sellaiseen työhön, jota haluaisin tehdä.
Teksti: Tea Ikonen
Lue koko juttu viikon 45 Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä!
Sulkavalaisen Matti Hakulisen syyskuussa perustaman uuden yrityksen liikeideana on pienien keikkahommien tekeminen. Monitaitoisen miehen käsissä pysyvät työkalut. Taituruutta häneltä löytyy moneen muuhunkin suuntaan.
Osku-koira kipitti häntä ystävällisesti puolelta toiselle vispaten tervehtimään pihalle tullutta vierasta. Tervetulotarkastuksen ja hyväksynnän jälkeen valkoinen jackrusselinterrieri ohjasi vieraan isäntänsä tykö kuin hovimestari ikään. Kesämökkialueella sijaitsevan talon kuistilla talon isäntä ja tuore yrittäjä Matti Hakulinen ojensi kättään tervehdykseen ja ryhtyi tarinoimaan liikeideastaan ja sen syntyjuurista.
– Tykkään tehdä kaikenlaista. Kotipihaan tein terassin lasituksen ja palvaamon. Kasvihuoneeksi soveltuvia isoja pihalyhtyjä on työn alla parhaillaankin. Autotalli-varastoon on suunnitteilla kamiina, koska sähkönsiirtomaksujen vuoksi sen lämmittäminen maksaa muutoin niin paljon, Hakulinen esitteli muutamia viime aikojen projektejaan.
Hän jäi vuosi sitten eläkkeelle työvalmentajan työstä Vaalijalan kuntayhtymän Savoset-Juvan toimipisteestä.
– Työskentelin kehitysvammaisten työnohjaajana yli kolmekymmentä vuotta. Teimme siellä monenlaisia juttuja, esimerkiksi autojen pesua, pyykin ja maton pesua.
Eläkkeelle jäätyään puuhakas mies alkoi pohtia, voisiko olla avuksi muille.
– Idea apumiespalveluista oli jo pitkään muhinut mielessäni. Yrityksen kautta työapua on helpompi tarjota, koska siten tarvitsijat tietävät, että olen oikeasti käytettävissä. Vakuutus-, vero- ja muut viralliset maksut hoidan itse yritykseni kautta, mikä tekee palkkaamisestani helppoa. Kirjanpitäjäkin minulla jo on, hän kertoi.
Työn saralla häntä kiinnostavat yhtä lailla pienet kuin pitkät työkeikat.
– Työ voisi olla esimerkiksi tuuraustyötä, vaikkapa satunnaisia 1–2 päivän työkeikkoja sairaslomasijaisena tai kiireapuna. Toki työ voi olla pitempiaikaistakin, jos on tarvetta. Työtilauksia otan vastaan kaikilta suunnilta: paikkakuntalaisilta, mökkiläisiltä, yrityksiltä, kunnalta ja muilta tahoilta.
Työnkuva on sekalainen. Hakulisen taitojen mukaan mennään.
– Korjaus- ja kunnostustyöt hoituvat. Vasara ja saha pysyvät kädessä, hän hymyili.
Teksti ja kuva: Sofia Flygare
Lue koko juttu viikon 44 Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä!
Sitran käynnistämä Soteuttamo-kiertue vieraili Sulkavalla viime torstaina. Tilaisuudessa keskityttiin tarkastelemaan sitä, miten pienet, paikalliset yritykset saataisiin paremmin pärjäämään hoiva-alan kilpailussa, jotta ne eivät jäisi suurten toimijoiden varjoon sote- ja maakuntauudistuksen saapuessa.
Perjantaipäivän aikaan hallitus kaatui ja sote-uudistus peruttiin.
– Tehty työ ei silti joudu romukoppaan. Hoiva-alan yritysten pitää joka tapauksessa olla ennen pitkää mukana Kanta-järjestelmässä, totesi yrityskehittäjä Suvi Korhonen Navitas Yrityspalveluista.
Navitas järjestää parhaillaan koulutuksia, jotka valmentavat hoiva-alan yrityksiä muun muassa digitalisoitumiseen ja sote-uudistukseen.
– Oman selustansa turvaamista on se, että yritykset laittavat sekä tietotaitonsa että järjestelmänsä kuntoon.
Laadukkaiden palvelujen tarjoaminen on selkeä kilpailuvaltti. Ottamalla käyttöön palvelu- ja laatumittareita laatu on myös todennettavissa.
Käytännössä sote-uudistuksen kaatuminen tarkoittaa sitä, että hallinto pysyy edelleen kunnilla.
– Systeemit jatkuvat samoina kuin aiemminkin, summasi Korhonen.
Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää totesi, että Sulkavalla on jo toteutettu oma sote.
– Kilpailutimme kolme isoa palveluntarjoajaa ja Attendo valikoitui vuoden 2017 alusta Sulkavan hoiva- ja terveyspalvelujen tuottajaksi. Toimijan kanssa sovittiin könttäsumma, 11,5 miljoonaa euroa, jonka raameissa Attendo on toteuttanut Sulkavan palvelut. Paketti sisältää perus- ja erikoissairaanhoidon, sosiaalipalvelut, vanhusten hoidon ja palvelut. Sopimuskausi solmittiin kymmeneksi vuodeksi.
– Tämä on ollut Sulkavan kuntahistorian kaikkien aikojen suurin muutos. Palautteen perusteella toteutukseen on oltu tyytyväisiä. Kuntalaisten elämään se ei ole vaikuttanut, toimintaa pyöritetään esimerkiksi samoissa tiloissa kuin ennenkin. Kunnan etuna on ollut kustannusten hallittavuus.
Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä.
Viime viikon torstaina kunnanviraston valtuustonsalissa järjestettiin verkostoitumistilaisuus paikallisille yrittäjille ja harrastajille. Illan aikana kävi hyvin selväksi se, että Sulkavalla on paljon nähtävää ja koettavaa, se pitää vaan saada matkailijoiden tietoon.
Illan tarkoituksena oli suunnitella eräänlaista verkostoa, josta hyötyisivät niin paikalliset yrittäjät kun matkailijatkin. Sanna Eerikäinen Sulkavan matkailusta kertoo, että tällaisen verkoston avulla yrittäjällä olisi eräänlainen tietopankki, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa räätälöidä matkailijoille juuri sellainen paketti, jonka asiakas haluaa.
– Kaikkien yrittäjien olisi hyvä tietää, että mitä kaikkea tekemistä Sulkavalla on. Jos ei itse voi tarjota jotain palvelua, niin joku toinen yrittäjä voi mahdollisesti tarjota sen. Kun yrittäjät ovat tietoisia muidenkin tarjoamista palveluista, voi heidän kanssaan tehdä yhteistyötä. Näin ollen rahat jäävät silloin paikkakunnalle, totesi Eerikäinen.
Lyhyen esittelykierroksen jälkeen kävi ilmi se, miten paljon Sulkavalla on nähtävää ja koettavaa matkailijoille. Sulkavalaiset yrittäjät tarjoavat esimerkiksi kalliomaalausretkiä ja melontaa. Tarjolla on myös kalastusmatkailua, metsästysretkiä sekä patikointiretkiä luontoon.
– Mitään ei kannata pitää itsestään selvyytenä, että nämä olisivat jo tiedossa. Kertokaa palveluistanne eteenpäin. Sulkavalla on paljon nähtävää ja koettavaa, se pitää vaan saada kaikkien tietoon, totesi Eerikäinen.
– Yrittäjällä itsellään ei välttämättä ole tietoa ja taitoa vetää kaikkia elämyksiä itse, ja sitten joudutaan myymään ”ei oota”. Suositelkaa siis muita paikkakunnan yrityksiä, jos ette itse pysty jotakin palvelua tarjoamaan, jatkoi Eerikäinen.
Lue koko juttu torstaina 8.11.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!
Jos yrittäjä ei saa yritystään kaupattua, hän lopettaa sen. Jos yrityksessä on työntekijöitä, he saavat lopputilin. Valtio menettää arvonlisäverotuloja, kunta yhteisö- ja palkkaverotuloja samassa suhteessa. Vaikutukset ovat moninkertaiset, jos lopettavia yrityksiä on useita. Ja Etelä-Savossa niitä on.
Viime torstaina yrittäjien aamukahveilla puhuneen Itä-Savon uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Juhani Rouvisen mukaan maakunnassamme on 4700 yli 50-vuotiasta yrittäjää. Kun lopettamisaste on 28 prosenttia, 1316 yritystä on lopettamassa laittamatta yritystään myyntiin.
– Maakunnasta häviää keskimäärin 75 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Valtio menettää 18 miljoonaa euroa arvonlisäveroja ja kunnat yhteisöverotuloja ja palkkaverotuloja samassa suhteessa. Työpaikkoja menetetään 15 000, Rouvinen luettelee.
Lisäksi nettopalkasta 90 prosenttia käytetään kulutukseen, ja se menee yleensä omalle alueelle. Juhani Rouvisen mukaan puhutaan siis merkittävistä asioista.
– Tämä veisi merkittävästi elinvoimaa, eikä se ole kenenkään etu.
Lue koko juttu torstaina 3.5.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!
Torstai-iltapäivänä kunnanvirastotalon takkahuoneessa puolukkajuustokakku oli saanut astetta luovempia muotoja. Perinteisestä vuokaan tehdystä leivonnaisesta komeili lautasella osiin purettuja versioita, joissa keksipohja, täyte ja koristelu komeilivat omina elementteinään. Osa leivoksista oli tehty pilttipurkkeihin. Leivonnaisten tekijät malttoivat tuskin odotella päästäkseen maistamaan luomuksiaan.
Oli 4H:n Safkasankarit-yrityskerhon ensimmäinen kokoontumiskerta. Vaikka kerholaiset touhusivatkin syötävien parissa, ei kyseessä kuitenkaan ollut mikään perinteinen kokkikerho.
– Kerhossa ei niinkään leivota, vaan keskitytään makuun ja ulkonäköön, sanoi Sulkavan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Seija Hämäläinen.
– Idea on tutustuttaa lapsia miettimään, mikä tekee tuotteesta myyvän, houkuttelevan ja hyvännäköisen.
Ensimmäinen Safkasankarit-kerhokerta oli aloitettu tutustumalla nimikkoleivonnaisiin.
– Oli kiva tietää, että Robinilla on oma leivos, sanoi Ilona Kostiainen.
– Ja Sauli Niinistön koiralla, Alvar Blomerus lisäsi.
Hämäläisen ja 4H-ohjaaja Hannamari Tiaisen johdolla lapset tutkivat, mitä julkkisten nimikkoleivokset kenties sisältävät ja pohtivat myös, keillä kaikilla voisi olla nimikkoleivoksia.
– Löydettiin Aleksis Kiven mustikkakivi -niminen leivos, ja Martti Ahtisaarella on myös oma leivonnainen, Hämäläinen sanoi.
Samalla kerholaiset pohtivat, millaisia tarinoita leivonnaisilla kenties on.
Lue koko juttu torstaina 15.3.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!
Sulkavan kunta palkitsi viime torstaisen valtuuston kokouksen alkajaisiksi nuoria, Sulkavalle viime vuoden aikana yrityksen perustaneita yrittäjiä. Kannustuspalkinnon saivat Järvi-Suomen Syke Oy:n perustanut Jenni Auvinen, joka pyörittää Motelli-Ravintola Muikkukukkoa sekä Kahvila-ravintola Pikkukukkoa, sekä Lauri Honkonen, joka työskentelee perustamassaan Auto- ja Koneasennus Honkosessa.
Jenni Auvisen mukaan ensimmäinen vuosi on mennyt aika odotetulla tavalla.
– Toki matkaan on mahtunut monenlaista, niin hyvää kuin huonoakin. Tällä alalla jokainen päivä on erilainen. Ei koskaan voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Se on se juttu, mistä tykkään!
Lauri Honkonen toteaa omasta puolestaan homman lähteneen hyvin käyntiin.
– Ensimmäinen vuosi on mennyt nopeasti ja kiirettä on ollut.
Molemmat yrittäjät ovat tyytyväisiä kunnan tukeen.
– Onhan se hyvä, että kunta tukee nuoria yrittäjiä tällaisilla palkinnoilla, Lauri sanoo.
– Ovet ovat aina olleet avoinna ”yläkertaan”. Pidän siitä, että asioista voidaan keskustella suoraan, toteaa Jenni.
Lue koko juttu torstaina 1.3.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!
Pasi Vironen on toiminut kymmenen vuotta yrittäjänä Oravanpesillä. Merkkipäivän kunniaksi hän tarjoaa kakkukahvit. Oravanpesät on ollut toiminnassa toki kauemmin, mutta Pasi Vironen astui puikkoihin kymmenen vuotta sitten.
– Tarkoituksena on juhlistaa kymmenenvuotista yrittäjänä oloa vapaamuotoisesti ystävänpäivänä.
Kakkukahvit tarjotaan luonnollisesti Oravanpesillä, piilopirtillä.
– Juhlavuoden aikana on tarkoitus järjestää erilaisia teemajuttuja, mutta niistä kerrotaan sitten tarkemmin lähempänä ajankohtana, kertoo Pasi.
Mitään muistamisia ja kukkia Pasi ei toivo.
– Eikä mitään pönötystä vaan rentoa yhdessäoloa.
Kymmenen vuoteen mahtuu paljon asioita, mutta erityisen iloinen Pasi on yhdestä asiasta.
– Näiden vuosien aikana toiminta on monipuolistunut ja kasvanut maltillisesti, niin tuotteiden, palvelutarjonnan, rakentamisen ja asiakkaiden suhteen.
© Sulkava-lehti • Sulkavan Kotiseutulehti Oy • Y-tunnus 0167229-8
Takaisin ylös