Kuvataiteilija Heidi Vasaran mukaan taiteilijoiden verkostoitumiselle on tarvetta.
– Jotkut saavat konkreettisia työtilaisuuksia kansainvälisistä kohtaamisista, mutta taiteellinen toiminta on kovin riippuvaista julkisesta avusta, Vasara toteaa.
Juuri sitä verkostoitumista Joensuussa asuva mutta Sulkavalla nuoruutensa viettänyt Vasara edistää nykyisessä työssään kansainvälisten taidetuotantojen läänintaiteilijana. Pesti Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun toimipisteessä alkoi viime vuonna ja kestää vuoden 2023 loppuun.
– Tehtäväalueeseeni kuuluvat Itä-Suomen sekä kansainväliset taidetuotannot. Teen yhteistyötä Barentsin alueen ja pohjoismaisten taidetoimijoiden kanssa.
Työtä läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksessa on Vasaralla nyt takana puolisentoista vuotta. Toiminta on ollut melko itsenäistä ja avannut sitä, mitä on työskentely valtion virastossa.
– Taikea ymmärtää eri tavalla, kun katsoo sitä sisältä päin, Vasara pohtii.
Sen sijaan aikaa oman taiteen luomiselle ei kokopäiväinen läänintaiteilijan työ juuri jätä. Tosin Taikessa on kokeilussa läänintaiteilijoiden omaehtoisen taiteellisen työn jakso, OTT, jonka puitteissa läänintaiteilijalla on mahdollisuus hakea kolmen viikon jaksoa oman taiteen tekemiseen. Ensimmäinen kokeilujakso oli syksyllä 2019 ja toinen huhti–lokakuussa 2020.
– Muuten oma taiteilu jää aika vähiin, jos ei ole päivänpolttavaa juttua, joka ajaa työhuoneelle. Omaan tekemiseen ei hirveästi paukkuja jää.
– Läänintaiteilija pohtii, miten ruokkisi muita taiteilijoita. Oman taiteen tekeminen vaatii oman aikansa.
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 37/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!