Partalansaarelainen mökkitie kaartuu alas ja eteen avautuu komea koivikkorinne. Näkymä on sama, joka vuotta aiemmin teki taidemaalausta harrastavaan biomateriaalitieteen professori Pekka Vallittuun niin suuren vaikutuksen, että hänen oli pakko pysäyttää autonsa ja ottaa kuva. Talven aikana hän työsti koivumetsästä öljyvärimaalauksen, joka muutti hänen taiteensa suuntaa.
Olen matkalla tapaamaan Vallittua ja hänen ystäväänsä, lääkekehityksen emeritusprofessori Markku Koulua viimeksi mainitun mökille. Tarkoitus on keskustella koivujen synnyttämästä inspiraatiosta ja – vaikka en sitä vielä tässä vaiheessa tiedäkään – hammaslääketieteen ja taiteen yhteydestä.
Miehet ottavat minut sydämellisesti vastaan. Käy ilmi, että molemmat ovat alkujaan Mikkelin poikia ja molempien sukujuuret juontavat Terijoelle, mutta vasta Turussa he ovat ystävystyneet Karjala-seuran kautta. Lisäksi molemmat ovat Turun yliopiston professoreita, Vallittu vielä työelämässä, Koulu jo eläkkeellä.
Viime kesänä Vallittu tuli ensimmäistä kertaa piipahtamaan Koulun mökille Sulkavalle.
– Maisema oli niin julmetun pysäyttävä. Tuosta kun laskeutui ekaa kertaa, minun oli pakko pysähtyä ja ottaa valokuva, Vallittu kertoo.
Vallittu on maalannut ja piirtänyt pikkupojasta saakka.
– Olen hammaslääkäri, käsityöntekijä, ja se varmaan osittain heijastuu siihen, että olen kiinnostunut kuvan tekemisestä ja kaikesta muusta, mitä käsillä voi tehdä, mies analysoi.
Taide ja estetiikka sekä hammaslääketiede eivät loppujen lopuksi ole kovinkaan kaukana toisistaan. Käy ilmi, että alkuperäiseltä ammatiltaan Vallittu on hammasteknikko. Siihen ammattiin opiskellessaan häntä häiritsivät luonnottomilta näyttävät hammasproteesit.
– Kun hammasteknikot tekevät ihmisille hammasproteeseja, ne ovat harmittavan usein luonnottoman näköisiä. Ajatellaan vaikka vanhusta ja ihan tasaista vaaleaa hammasriviä. Ihmiselle pitäisi saada hampaat, jotka ovat hänen näköisensä. Ikä ja elämä saavat näkyä hampaista.
Epäkohta kypsytti Vallitussa päätöksen opiskella hammaslääkäriksi. Hän päätti, että jos jäisi yliopistouralle, tulisi estetiikka jotenkin huomioida hammaslääkäreiden ja -teknikoiden opetuksessa.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 31/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!