Sulkavalaissyntyinen Sari Kuosmanen oli mukana Suomen naisten maajoukkueessa voittamassa amerikkalaisen jalkapallon euroopanmestaruutta elokuussa. Sarin mukaan laji sopii hyvin erilaisille ja eri kokoisille ihmisille.
Syksyllä 2005 Sari Kuosmanen etsi uutta urheilulajia. Opinnot Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa olivat juuri alkaneet, takana olivat liikunnanohjaajan opinnot Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Vierumäellä. Opintoihin kuului liikettä, mutta se ei riittänyt. Sari kaipasi omaa lajia. Jotain sellaista kuten koripalloharrastus, jota hän oli Sulkavalla harrastanut ennen opiskeluvuosiaan.
– Samalla vuosikurssilla oli entinen alppihiihtäjä, jonka kanssa pohdimme uutta lajia. Yliopistolla mainostettiin kokeilukurssia, jolla sai kokeilla erilaisia lajeja. Menimme kokeilemaan jenkkifutista. Se koukutti heti.
Amerikkalaisessa jalkapallossa Saria viehättää erityisesti se, että lajissa voi ottaa kontaktia eri lailla kuin muissa pallopeleissä. Toisaalta laji on myös erittäin taktinen. Sari kutsuukin peliä nurmikentän shakiksi.
– Jenkkifutiksessa strategiat ovat hyvin tärkeitä. Hyökkäyskuviot mietitään askeleen tarkkuudella.
Sarin mukaan kentällä on hyvin monenlaisia ja kokoisia pelaajia.
– Jenkkifutiksessa tarvitaan hyvin monenlaisia taitoja. Toiselle pelipaikalle tarvitaan isokokoinen pelaaja, toiselle mahdollisimman nopea. Meilläkin on maajoukkueessa hyvin erikokoisia pelaajia 50-kiloisesta yli 100-kiloiseen. Ainoa, mikä kaikkia yhdistää, on räjähtävyys.
Sari itse on hyvin kevytrakenteinen pelaaja, joka työskentelee pallon kanssa.
– En kentällä kohtaa välttämättä ollenkaan linjassa työskenteleviä pelaajia. Jenkkifutiksessa on hyvin erikoistuneet roolit.
Kiinnostus amerikkalaiseen jalkapalloon on vienyt Sarin lajin maajoukkuetasolle asti. Elokuussa Sari oli mukana Suomen naisten maajoukkueessa voittamassa lajin euroopanmestaruutta. Naiset hävisivät viimeisen ottelun isäntämaa Iso-Britanniaa vastaan pistein 18–14, mutta kisoissa kerätty pistesaalis riitti silti koko turnauksen voittoon.
Sari on kultaan tyytyväinen, vaikka tappio Iso-Britannialle jäi hieman harmittamaan. Elokuussa voitettu kulta ei kuitenkaan ollut Sarin ensimmäinen euroopanmestaruus. Suomi voitti EM-kullan myös vuonna 2015, jolloin kyseiset kisat järjestettiin ensimmäistä kertaa.
Teksti: Tea Ikonen, kuva: Linda Mustakari
Lue koko juttu viikon 37 Sulkava-lehdestä! Tilaa lehti täältä.