Sulkavan yhtenäiskoulun kiinteistöä odottaa mittava peruskorjaus. Oppilasmäärien vähetessä on kuitenkin syytä miettiä, voisiko koulukeskuksen tiloja käyttää myös johonkin muuhun vai olisiko syytä rakentaa kokonaan uusi koulu.
Koululle uutta käyttöä vai kokonaan uusi rakennus?
Sulkavan koulukeskuksessa oli 2000-luvun alussa 340 oppilasta. Vuonna 2022 oppilaita on arviolta noin 180 lukio mukaan luettuna. Käyttäjiä on siis melkein puolet vähemmän, mutta tilat ja niiden kulut ovat samat.
– Koulukiinteistön ylläpitokustannukset ovat 270 000 euroa vuodessa, mikä ei ole ollenkaan suhteessa oppilasmäärään, mutta kiinteistö täytyy pitää kunnossa ja lämmöt päällä, totesi kunnanjohtaja Juho Järvenpää.
Hän piti alustusta maanantaina kuntalaisillassa, jonka teemana oli kunnan tilojen käyttö. Koulukeskuksen lisäksi kunnan palvelutuotannon käytössä ovat kirjasto, kunnanvirasto, liikuntahalli, Lohilahden koulu, kansalaisopiston talo, Etelätuvan kerhotila, vanha kunnanvirasto sekä päiväkoti. Kuntalaisillassa pohdittiin, miten niiden yhteiskäyttöä voisi lisätä.
Erityisesti illassa pohditutti koulukeskuksen tilanne. 60-luvulla rakennettua kiinteistöä odottaa reipas peruskorjaus – ellei sitten päädytä rakentamaan kokonaan uutta koulua.
– Jos jotain isompaa joudutaan tekemään, on tärkeä miettiä, että meillä on ikäluokat tippuneet, sanoi Sulkavan yhtenäiskoulun ja lukion rehtori Aki Virolainen.
Tällä hetkellä koululla on perusopetuksessa 190 oppilasta, mutta ennusteen mukaan määrä tippuu lukuvuoteen 2023–2024 mennessä 140 oppilaaseen.
Esteettömyyttä ja etätyöpisteitä
Melko monet kuntalaiset olivat innostuneet tulemaan paikalle. Kunnan kiinteistöjen käyttöä oli saapunut ideoimaan melkein täysi valtuustosalillinen sulkavalaisia.
Illan aikana pidetyissä työpajoissa nousi esiin muun muassa kunnan tilojen esteellisyys. Esimerkiksi kunnan ainoa kuntosali on huonommin liikkuville vaikeasti saavutettavissa portaiden alapäässä liikuntahallilla. Kunnan ikärakenteessa kuitenkin liki 40 prosenttia on 65 vuotta täyttäneitä, jotka alkavat enemmän tai vähemmän tarvita esteetöntä kulkureittiä. Toisaalta esteettömän ympäristön voivat tarvita muutkin kuin vanhukset.
Ongelmaksi nostettiin myös esimerkiksi kansalaisopiston rakennuksen sekä Teholan sisäilmaongelmat sekä sen, että esimerkiksi kansalaisopiston käytössä olevat tilat on ripoteltu sinne tänne.
Illassa pohdittiin lisäksi julkisten ja yritystilojen yhdistämistä sekä etätyömahdollisuuksien lisäämistä. Esimerkiksi koulukeskukseen voisi järjestää kesäaikaan etätyöpisteitä.
Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä.