Yrittäjien aamupuurolla kuultiin, millaista tukea Rajupusu Leaderilla ja ELY-keskuksella on jaossa yritysten perustamiseen ja kehittämiseen.
Aamupuurotilaisuuden alkuun Oili Tikka toi terveisiä muun muassa Vekaransalmen siltahankkeesta. Puut on Vekaransalmessa nyt kaadettu, ja pääurakoitsijan haku päättyy 20.12.
– Alkuvuodesta siitä tulee sitten enemmän infoa.
Yritysneuvoja Markku Savolan mukaan kulunut vuosi on ollut melko hyvä uusien yritysten perustamisen kannalta.
– Tänä vuonna Sulkavalla on perustettu 14 kappaletta uusia yrityksiä sekä yksi kiinteistöosakeyhtiö.
Savolan mielestä lukema on varsin mukava, varsinkin jos vertaa vuoteen 2016, jolloin Sulkavalla päivänvalon näki kahdeksan uutta yritystä.
– Normaalisti uusien yritysten määrä on vaihdellut 10-15 välillä, Savola totesi.
Rajupusu Leaderin toiminnanjohtaja Anne Vänttinen piti lyhyen mutta tiiviin paketin yritysryhmähankkeista.
– Yritysryhmähankkeessa ryhmä yrityksiä kehittää omaa toimintaansa ja hankkeessa on myös yhteisiä kehittämistoimenpiteitä, Anne Vänttinen kertoi.
Yritysryhmähenkkeissa tuen hakijana ja hallinnoijana on jokin kehittämisorganisaatio, neuvontajärjestö, kehittämisyhtiö, kunta tai muu vastaava julkisoikeudellinen tai yksityisoikeudellinen yhteisö. Hallinnoija kokoaa ryhmän, jossa on mukana yleensä 3-10 osallistujayritystä ja hoitaa hankkeen byrokratiapuolen. Yritysryhmähanke on kehittämishanke, jonka tarkoituksena ei ole tuottaa välitöntä taloudellista etua tuen saajille. Taloudellinen hyöty tulee välillisesti yrityksen kehittymisen kautta.
Hankeaktivaattori Kirsi Blomberg Rajupusu Leaderista esitteli perustamis- ja investointitukia. Perustamistukea voi hakea maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa aloittava mikroyritys tai olemassa oleva mikro- tai pienyritys, joka uudistaa liiketoimintaansa. Myös jo olemassa oleva yritys voi hakea tukea uuden yritystoiminnan, tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen. Investointitukea voi hakea investointeihin, joilla on olennaista merkitystä yrityksen perustamisella, kasvulle tai kehittymiselle. Investoinnit voivat olla aineellisia tai aineettomia.
Yritysasiantuntija Outi Kaihola Mikkelin ELY-keskuksesta kertoi ELY-keskuksesta haettavista tuista. Myös ELY-keskus rahoittaa aineellisia ja aineettomia investointeja, kehittämistoimenpiteitä, työtekijöiden kouluttamista sekä laajempien kehittämistoimien ja investointien selvityksiä.
– Tavoitteena on, että yritykset lähtisivät kehittämään toimintaansa ja tulisi kasvua, Outi Kaihola sanoi.
ELY-keskus tarjoaa toimiville yrityksille asiantuntija-apua tuotekehittelyssä, taloudessa, markkinoinnissa, johtamisessa ja uudistumisessa.
Lue koko juttu torstaina 21.12.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!