Sunnuntai-iltana kierrettiin kirkkoveneellä Iisalonsaarta leppoisassa kesäkelissä kummitustarinoita ja paikallishistoriaa kuunnellen.
– Oli eräs mies, jonka äiti oli taikuri. Äiti opetti taikahommat pojalleenkin, mutta tämä ei kestänyt sitä ja ahdistui. Mies täytti taskunsa kivillä ja hukuttautui Kalmankallion kohdalla. Ruumista etsittiin, mutta sitä ei löytynyt. Sitten eräälle ihmiselle näytettiin unessa, missä se on, ja niin ruumis löytyi.
– Tuossa Kalmankalliolla kasvaa petäjä, jonka ympärillä ei kasvanut sammal. Sanottiin, että pirut siinä tanssivat. Parikymmentä vuotta sitten käytiin velipojan kanssa katsomassa, ja vielä silloin se sammaleton rinki siinä oli. Kymmenkunta vuotta sitten käytiin tytön kanssa sitä katsomassa, mutta rinkiä ei enää löytynyt. Vanha kansa sanoo, että rinkiä on tehty sen ihmisen elinajan ja kun se loppuu, niin pirut lakkaavat tanssimasta.
Näin jutusteli Iisalonsaaren ”alkuasukas” Pertti Piironen sunnuntai-illan kirkkoveneretkellä Iisalonsaaren ympäri. Piirosen takataskusta löytyy kymmeniä, ellei satoja jännittäviä juttuja, joista Iisalon kierrolla kuultiin muutamia. Piruista ei kuitenkaan näkynyt häivähdystäkään, kun kirkkovene lipui aurinkoisessa kesäillassa Iisalon rantoja seuraillen.
Myös alueen nimistöä avattiin hieman.
– Ii-nimi on vanha nimi, jota löytyy ympäri Suomea. Sulkavallakin on muun muassa Iiniemi ja Iisalo, kertoi kirkkoveneen peräsintä pidellyt Anu Liljeström.
Iit ovat olleet lähinnä pakanallisia kalmisto ja -kulttipaikkoja, hiisiä. Oletettavasti nimi juontaa juurensa 800-luvulle jKr. Yleisesti Ii-nimien läheisyydessä esiintyy lisäksi Hiisi-, Pyhä-, Kalma- tai Akka-nimiä sisältäviä paikannimiä. Näin myös Sulkavalla, jossa Iisalonsaaren vieressä kohoaa Kalmavuori.
– Kalma-nimitys tulee kuolemasta. Voisi olettaa, että se on peräisin Iitlahden rautakautisen asuinpaikan ajoilta, Liljeström arveli.
Sulkava ja Iisalonsaari sijaitsevat entisellä rajaseudulla, mikä myös näkyy alueen nimistössä.
– Täällä on Rajastia ja Rajalahtea, joissa on kulkenut vuonna 1743 solmitun Turun rauhan raja. Myös vuonna 1323 solmitun Pähkinäsaaren rauhan raja on kulkenut Sulkavan ja Kaipolan kautta.
Lue koko juttu torstaina 20.7.2017 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!