Vanhoja lääkkeitä palautettiin viime vuonna koronan tultua apteekkiin normaalia enemmän, kertoo Sulkavan apteekin tekninen apulainen Jaana Reinikainen. Hän toteaa, että toisaalta lääkekaappeja myös varusteltiin ostamalla tavallista enemmän lääkkeitä tilalle.
– Kotonaoloaika kasvoi koronan vuoksi, joten oli varmaan enemmän aikaa siivota kaappeja. Toisaalta moni varautui mahdollisiin karanteeneihin täydentämällä ja päivittämällä lääkevarannot riittäviksi. Nyt lääkkeiden ostaminen on tasaantunut tavanomaiselle tasolle.
Lääkejätteiden syntymistä voi ehkäistä esimerkiksi ostamalla uudesta reseptilääkkeestä ensin pienen aloituspakkauksen, jos sellainen on saatavilla. Silloin lääkettä ei jää paljon käyttämättä, jos se ei sovikaan.
– Lääkkeitä voi mennä vanhaksi senkin vuoksi, että lääkettä ostetaan varmuuden vuoksi liian iso määrä, jota ei ehditä käyttää ennen kuin päivämäärä menee umpeen.
Reinikainen kiittele, että ihmiset osaavat hyvin tuoda vanhat lääkkeet apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi.
– Apteekki on ainut oikea paikka, mihin lääkkeet palautetaan. Otamme vastaan myös lääkelaastareita, lääkeruiskuja ja neuloja.
Lääkejätteet on määritelty vaarallisiksi jätteiksi. Viemäriin tai roska-astiaan laitettuna ne eivät katoa, vaan jatkavat kiertokulkuaan. Luontoon päästessään ne voivat olla pieninäkin pitoisuuksina haitallisia ihmisille, eläimille, vesistöille ja ympäristölle.
– Sulkavalla apteekin tiskille voi tuoda vanhat lääkepakkaukset sellaisenaan. Lajittelemme nimilaput lukolliseen tietosuojalaatikkoon, pakkaukset muovi- tai kartonkikeräykseen, lasit ja metallit myös, kemikaalit ja muut aineet omiin hävitysastioihinsa.
Teksti ja kuva: Sofia Flygare
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 45/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!