Valtakunnalliseksi Vuoden vapaaehtoiseksi esitetään yhdistysaktiivi Kari Summasta. Hän on mukana noin kymmenessä järjestössä. Punaisena lankana on halu auttaa kanssaihmisiä.
– Menin SPR:n vapaaehtoistoimintaan mukaan vuonna 1988, olin silloin 24-vuotias, hän muistelee vapaaehtoistoiminnan alkutaivaltaan.
Kari on sosiaalinen persoona, jonka elämänasenteeseen kuuluu toisten ihmisten auttaminen. Leipätyötään hän tekee ensihoitajana Essotella. Työ ammatissa ja vapaaehtoistyö limittyvät hänen elämässään. Vapaa-ajan sallimissa puitteissä hän toimii muun muassa Sulkavan Reservinaliupseerit ry:ssä, Suomen Punaisen Ristin Sulkavan osaston ja Sulkavan Vapaapalokunnan toiminnassa. Naapurikunnissa hän toimii järjestöaktiivina Savonlinnan seudun Sotilaspoikien perinnekillassa ja Juvan Sotaveteraanit ry:ssä. Lisäksi hän on mukana Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli VaPePa:n toiminnassa.
Aikoinaan hän oli perustamassa Sulkavan yhtenäiskoulun vanhempainyhdistystä. Sulkavan sydänyhdistyksessä ollessaan hän organisoi muun muassa teatterimatkoja. Kulttuuri ja historia kuuluvat hänen vapaa-ajan harrastuksiinsa.
– Sulkavan Palomieskerhon toiminnassa olen hyvin aktiivisesti mukana. Toimin kouluttajana tänä syksynä alkaneessa Sulkavan palokuntanuorten kerhossa. Vapaaehtoistyö liittyy osaksi myös ammatinvalintaani hoitoalalla. Vapaaehtoistyössä pyritään toimimaan pyyteettömästi kanssaihmisten parhaaksi.
Kansalaisareena palkitsee tänä vuonna kahdeksatta kertaa Vuoden vapaaehtoisen. Tavoitteena on nostaa vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.
Vuoden vapaaehtoinen voi olla pitkän linjan vapaaehtoistoimija tai uusi tulokas. Hän toimii vapaaehtoisena sydämellä ja innostaen missä päin Suomea tai millä alalla tahansa. Hän voi olla yhteisön kantava voima, taitava innostaja, kekseliäs toiminnan kehittäjä, siltojen rakentaja, erilaisten kohtaamisten synnyttäjä tai muuten ansioitunut ja aktiivinen vapaaehtoinen. Vuoden vapaaehtoiseksi ei voi valita henkilöä, joka saa hyväntekeväisyystyöstään myös rahallista korvausta.
Raati valitsee voittajan kymmenen yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneen joukosta.
Tutustu tarkemmin Vuoden Vapaaehtoinen -kisaan >>
Teksti ja kuva: Sofia Flygare
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 43/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!