”Sulkava on ihmemaa, sinne tahdon matkustaa… Saimaan selkiä soutamaan, suurille saloille savottaan…” Näin tunnelmoi juvalaisbändi Luonteri Surf jo 80-luvulla. Sanat saattavat äkkiseltään särähtää sulkavalaisen korvaan. Ihmemaassako me elämme?
Kysytään asiaa Luonteri Surfin laulajalta, juvalaista maatilaa tätä nykyä isännöivältä Kalle Grotenfeltiltä, joka biisin aikoinaan kynäili.
– Alun perin kuulin tuon ihmemaavertauksen sulkavalaiselta kaveriltani Juntusen Veijolta, jonka tapasin metsäkoulussa Savonlinnassa. En tiedä, mistä Veijo oli moisen saanut päähänsä, mutta kyllähän se Sulkava oli ja on vieläkin ihmemaa. Minulle on siitä aina tullut mieleen Asterixin kylä. Asterix-kirjojen takasivulla oli aina tarina siitä, miten roomalaiset valloittivat Gallian. Me kerroimme keikoilla tarinaa siitä, miten Juva on valloittanut koko Savon, yhtä kylää lukuunottamatta, joka vieläkin pitää puoliaan valloittajia vastaan. Se kylä on tietenkin Sulkava.
Grotenfeltin mielestä Sulkava on jotenkin onnistunut säilyttämään erikoisuutensa globalistuvassa maailmassa.
– Juva, joka ei ole toki koskaan ollut mikään kehityksen airut, on silti ollut lähellä valtatietä ja sen myötä enemmän kehityksessä mukana. Sulkava sitä vastoin on säilynyt originellimpänä ja ehyempänä kulttuurina. Tulee sellainen tunne, että ihmiset ovat sosiaalisempia ja juttelevat enemmän. Sellainen olo oli asuessani Sulkavalla, eikä se ole siitä miksikään muuttunut.
Mutta ei Luonteri Surf ole ollut ainoa bändi, jota Sulkava on inspiroinut. Itse Juice Leskinen julkaisi Mela Sulkavalla -nimisen biisin vuonna 2000 ilmestyneellä L-levyllään.
Biisissä kerrotaan Sulkavalle suuntautuneesta souteluretkestä, jonka aikana mela pääsi pahaksi onneksi unohtumaan sulkavalaisen rantakoivun alle. ”Jäi multa sydän San Fransiscoon, matkalaukku Berliiniin. Jäi Mela Sulkavalle, kun me siellä soudettiin”, kuuluu kaihoisa kertosäe.
Juice Leskisen tuotantoa tutkinut väitöskirjatutkija Aki Luoto Tampereen yliopistosta arvelee kappaleen yksityiskohtaisten kuvailujen perusteella, että siihen liittyy jokin taustatarina.
– Juice laati tuotannossaan todella paljon Suomen eri paikkakunnista ja kaupungeista kertovia kappaleita, ja niissä usein kyseiset paikat esitettiin hyvässä valossa. Tässäkin Sulkavaa verrataan Moskovaan, Kairoon, San Franciscoon ja Berliiniin. Teksti on myös perinteiseen Leskisen tapaan kiltin kaksimielinen melaviittauksineen.
Juice Leskinen – Pintaa syvemmälle -Facebook-ryhmän ylläpitäjä Kasperi Karivieri vastasi, että tietoa kappaleesta on olemassa kovin niukasti.
– Valitettavasti L-levy, jolta mainitsemasi biisi löytyy, julkaistiin samaan aikaan Juicen 50-vuotissyntymäpäivien kanssa. Täten ei missään haastatteluissa keskitytty uuteen albumiin vaan maestron ikääntymiseen. Toki jonkinlaista jatko-osan viitettä kappaleessa saattaa olla aiemmin julkaistuun En koskaan -kappaleeseen, siinä kun lauletaan “En oo koskaan rakastellut Sulkavalla…”
Toinen Juice-tietäjä Sami Siipola esitti ryhmässä oman arvionsa.
– Olisiko vain Sulkavan soudut ja siitä johdettu mela? Vanheneva mies muistelee ”soutujaan” ja haaveilee vielä yhdestä. Biisi on Juicen myöhäistuotannon harvoja helmiä, samanaikaisesti suru- ja kaksimielinen.
Juice-tietäjä Asko Koskeli puolestaan oli kerran bongannut laulajan katsomassa Sulkavan suursoutuja 80-luvun alussa.
– Näin Juicen kerran Sulkavan souduissa ja veikkaan, että sanoituksessa on kokemusasiantuntijuutta mukana.
Juice Leskinen menehtyi, kun hänen terveytensä petti vuonna 2006. Mutta liekö legendaarinen laulaja päässyt ehtoopäivillään vielä käymään Sulkavalla, niin kuin laulussaan haaveili? Ja vieläkö häntä odotti kappaleessa mainittu sulkavalainen nainen, jonka luokse mela oli jäänyt?
Vastaus jäänee mysteeriksi. Mutta mikäli taiteilijoita on uskominen, ei Sulkava ole mikään hullumpi paikka. Soutupitäjä kun on San Fransiscon veroinen ihmemaa, jossa riittää rakkautta ja jossa kuollaan polkkaan eikä viinaan.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 14/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!