Saimaa-ilmiö-hankkeen uusi Savonlinnan aluekoordinaattori Veera Kolehmainen toivoo, ettei Sulkava missaisi tilaisuutta päästä hankkeeseen mukaan. Vaarana on, että jokin muu paikkakunta keksii hakukirjaan jonkin hienon soututeemaisen projektin ennen soutupitäjää. Miten sitten suu pannaan?
Kolehmainen esittelee Saimaa-ilmiön uusia toimistotiloja Puistokadun ja Olavinkadun kulmassa. Sisustaminen on vielä kesken, sillä uusi työryhmä ryhtyi hommiin vasta lokakuun alusta.
Toimeen on silti tartuttava rivakasti, sillä Itä-Suomen maakunnat ja niiden keskuskaupungit hakevat Savonlinnalle Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä vuodelle 2026, ja hankkeen toteuttamissuunnitelman on oltava valmis huhtikuussa. Siihen mennessä aluekoordinaattorien on osattava löytää parhaat kulttuurisisällöt neljän maakunnan alueelta ja paketoitava ne raadin mieleiseksi kokonaisuudeksi. Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot ovat kaikki mukana, joten tehtävää riittää.
– Tämä on erittäin hieno mahdollisuus kaikille kunnille ja alueille Itä-Suomessa. Ei tämän mittakaavan yhteistyöhanketta ole käytännössä juurikaan ollut, eikä hetkeen ole tulossa toista, Kolehmainen toteaa.
Mitä kulttuuriprojekteja voisi sitten toteuttaa Sulkavalla? Kolehmainen nostaa esiin kolme hankkeeseen valittua teemaa: Itäisellä ilolla, yhdistävillä silloilla ja veden voimalla.
– Yhtenä teemana on taide ja kulttuuri vesillä. Sulkavakin on hyvin vesiorientoitunut paikkakunta. Miten kulttuuri ja taide voisi liikkua vesillä vaikkapa paikkakunnalta toiselle? Kehottaisin sulkavalaisia miettimään, että mikä siinä omassa paikkakunnassa on erityistä. Jos saisit kertoa mitä vaan Sulkavasta eurooppalaisille, mitä kertoisit?
Sulkavan kohdalla nämä ohjelmaideat voisivat liittyä vaikkapa soutuihin.
– Sulkavasta tulee heti mieleen soudut ja juuri se, että voisiko kulttuuripääkaupunkivuosi tuoda jotain lisää siihen. Ja jos soutaminen halutaan mukaan tähän kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaan, kuka muu sen toteuttaisi, jos ei Sulkava? Vaarana on, että joku muu keksii soutuaiheisen projektin ja vie sen Sulkavan nenän edestä.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 43/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!