Päätämme toimituksessa pitää teetauon, ja laskemme hanasta kylmää vettä vedenkeittimeen. Tietorinteen kiinteistö, jossa Sulkava-lehden toimitus sijaitsee, kuuluu kunnan vesijohtoverkostoon. Sinne vesi tulee noin puolen kilometrin päässä sijaitsevasta vesitornista. Vesitorniin juomavesi on matkannut 11 kilometrin matkan Kirkkokankaan vedenottamolta.
Vedenkeittimessä iloisesti poriseva vesi on pohjavettä, sillä Kirkkokankaan vedenottamo, samoin kuin Vilkalahdessa sijaitseva varavedenottamo, ovat pohjavesilaitoksia. Lohilahdella on oma vedenottamo, joka myös on pohjavesilaitos. Vesi ei kuitenkaan tule aivan sellaisenaan vesijohtoverkossa olevien sulkavalais- tai lohilahtelaistalouksien vesipisteisiin.
– Veden ph-arvoa nostetaan verkostokorroosion ehkäisemiseksi. Se tehdään kalkkikivialkaloinnilla, kertoo vesihuoltopäällikkö Jouni Heikkinen Järvi-Saimaan Palveluista.
Terveydensuojeluviranomaiset valvovat, että vedestä ei aiheudu ihmisille terveyshaittaa ja talousvesi täyttää sille annetut laatuvaatimukset.
Terveystarkastaja Mika Merisen mukaan talousveden tutkimuksessa keskitytään karkeasti ottaen kahteen asiaan: talousveden hygieeniseen laatuun eli veden mikrobiologisen laadun tutkimiseen ja veden kemiallisten ominaisuuksien tutkimiseen.03
– Ylipäätään kaikkea sellaista pitää tutkia, mikä voi vaikuttaa ihmisten terveyteen ja talousveden käytettävyyteen, Merinen kertoo.
Ensinnäkin tarkkaillaan pohjavedestä tulevaa raakavettä, joka alkalisoidaan ja desinfioidaan. Sitten tarkkaillaan vedenottamolta lähtevää vettä, ja tarkkailu jatkuu vielä verkoston eri pisteissä, joista otetaan näytteitä säännönmukaisesti.
Teksti: Tea Ikonen
Kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 23/2020. Tilaa lehti täältä!