Korona-aika on pakottanut yritykset ja työntekijät sopeutumaan etätyöoloihin. Olisiko maaseutukunnilla tässä rako alkaa markkinoida itseään etätyöntekijöiden unelmakohteena, jonne voisi karata arkityörutiinia viikoksi pariksi kerrallaan?
Lännen MCE -konserni on lähes 200 työntekijän Suomessa ja Ruotsissa toimiva yhtiö, joka tuottaa infrarakentamisen ja kunnossapidon monitoimikoneita. Tavallisesti yrityksen pääkaupunkiseudulla asuva toimitusjohtaja on matkustanut vilkkaasti eri toimipisteiden välillä koordinoiden tuotantoa sekä osallistuen erilaisiin asiakas- ja henkilöstötapahtumiin. Viimeiset kaksi kuukautta firmaa on kuitenkin johdettu Sulkavalta käsin täysin etänä.
Toimitusjohtaja Timo Huttunen on istunut läppärillään omistamassaan Tiittalan kartanossa ja pitänyt palaverejaan Teams-sovelluksen välityksellä. Pitkiä työpäiviä kriisijohtamisen keskellä hän on rytmittänyt pitämällä pieniä taukoja, jolloin on ollut mahdollisuus käydä lenkittämässä koiraa tai ihastelemassa kevään tuloa ja pelloilla tepastelevaa kurkipariskuntaa. Eristäytymisaika on saanut Huttusen pohtimaan Sulkavan mahdollisuuksia etätyökuntana.
– Pandemia ei ole ensimmäinen eikä viimeinen, jonka tulemme kohtaamaan. Nyt kun firmat ja työntekijät on pakotettu etätyöajatteluun, kylien ja kuntien kannattaisi lähteä pohtimaan etätyöstrategian kehittämistä.
TietoEVRY:n tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista aikoo hyödyntää etätyömahdollisuuksia myös koronakriisin jälkeen. Etätyömatkoille voisi olla muodostumassa markkinat.
Sulkavalla on parisen tuhatta mökkiä, joista moni on kesäkauden ulkopuolella todella vähällä käytöllä. Huttusen visiossa nämä mökit vuokrattaisiin etätyöntekijöille, joita tulisi Sulkavalle viikon tai kahden mittaisiksi ajanjaksoiksi pitkin vuotta.
– Sen sijaan, että helsinkiläiset tökkisivät toisiaan ahtailla luontopoluilla Etelä-Suomessa, he voisivat tulla tänne etätöihin virkistymään. Etätyöntekijät toisivat ympärivuotista liikehdintää kyläkuvaan.
Etätyökunnaksi ryhtyminen vaatisi etätyöstrategian luomista ja laajaa yhteistyötä sekä kunnan että yrittäjien kesken. Toimijat voisivat kehittää palvelupaketteja erityisesti etätyöntekijöitä ajatellen. Huttusen mukaan etätyöntekijät voisivat nauttia esimerkiksi takeaway-ruoasta, polkupyörän vuokraamisesta tai kilpasoutuveneen kokeilemisesta.
– Monilla on mielikuva raskaalla lasikuituveneellä soutamisesta eivätkä he tiedä, että kilpasoutuveneessä istuminen tuntuu siltä, kuin olisi urheiluautossa.
Palvelupakettien markkinointi tulisi hoitaa kohdennetusti niin, että esimerkiksi kunnan nettisivuilla olisi erityisesti etätyöntekijöitä varten kohdennettu osio, jossa olisi tietoa paikkakunnan etätyöntekijöiden suunnatuista palveluista, apteekkien ja kauppojen aukioloajoista ja tärkeistä palvelunumeroista.
– Yrittäjien kannattaisi ehkä järjestää ideointifoorumi, jossa pohdittaisiin, mitä täsmäjuttuja voisimme tarjota juuri etätyöntekijöille. Kyllä tässä on huikeat mahdollisuudet, joita ei kannata jättää käyttämättä.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 20/2020. Tilaa lehti täältä.