Vuodenvaihde on yleensä lupausten kulta-aikaa. Tehdään lupauksia aloittaa kuntokuuri, terveellisempi ruokavalio ja liikunnan lisääminen. Ja joka vuosi aina uudelleen.
Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi syntyy monista pienistä osa-alueista: riittävästä levosta, liikunnasta, ravinnosta ja henkisestä energiasta. Ihminen on kokonaisuus, ja siksi jos osa hyvinvoinnin osa-alueista puuttuu tai on vähäistä, kokonaisuus kärsii.
Joulun ja uuden vuoden herkuttelun jälkeen moni tekee ryhtiliikkeen elämäntavoissaan. Erilaiset uudenvuodenlupaukset liittyvätkin juuri noihin. Osa viettää tipatonta tammikuuta, osa saattaa aloittaa herkkulakon, osalle se tarkoittaa liikunnan aloittamista, joku keskittää energiansa sekä omaan fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.
– Meillä on circuitissa aika vakiintunut kävijäkunta, eli vanhat tutut jatkavat myös syksyltä. Pieni joulutauko tekee kuitenkin terää niin ohjaajille kuin asiakkaillekin, eli alkuvuodesta tulee pieni energiapiikki, toteaa Sulkavan Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja Essi Seppänen.
Essi kertoo, että sekä circuit että maanantain kuntojumppa sopivat myös aloittelijoille.
– Turvalliset liikeradat ja muut tärkeät seikat neuvotaan kyllä.
Pelkästään fyysinen hyvinvointi ei ole asia johon ihmiset kiinnittävät nykyisin huomiota. Rinnalle on tullut myös henkinen hyvinvointi ja henkinen jaksaminen. Fysioterapeutti, stressinhallintavalmentaja ja Firstbeat Hyvinvointianalyysin palveluntuottaja Johanna Oinonen kertoo, että kiinnostus omaan hyvinvointiin on asiakkailla lisääntynyt.
– Tärkeää olisi mielestäni saada hyvinvoinnin tärkeys jakautumaan tasaisesti ympäri vuoden, sillä usein liian rajut ja nopeat pikakonstit eivät tuo hyvinvointiin pitkäaikaisia vaikutuksia. Toivonkin kaikille hyvinvointia uuteen vuoteen ja pieniä maltillisia muutoksia, joilla hyvinvointi paranee tasaisesti ja pikkuhiljaa, toteaa Johanna.
Lue koko juttu viikon 2/2020 Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä!