Talveksi tyhjilleen jäävistä kesämökeistä voi kevään tulleen löytyä kutsumattomia, neli- tai jopa monijalkaisia vieraita. Mökin talviteloille laiton yhteydessä voi jo ennakkoon varautua hiirien, rottien ja muurahaisten häätämiseen monin keinoin.
– Aika ajoin tulee ilmoituksia tuholaisista, jolloin annamme neuvoja ja opastusta sekä ohjaamme jatkotoimenpiteissä, kertoo terveystarkastaja Mika Merinen Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä.
Hän toteaa, että pitämällä paikat siisteinä ja estämällä ravinnonsaanti, voidaan ennaltaehkäistä rottia ja hiiriä kiinnostumasta asuinrakennuksesta ja pihapiiristä.
– Jos ei ylläpidä mahdollisuutta ravinnon saantiin ja on epäsuotuisat olosuhteet pesien tekemiseen, voi välttyä tuholaisilta.
Monenlaisia muitakin kutsumattomia vieraita voi olla asuinrakennusten riesana.
– Oravat vievät taloista eristeet mennessään ja voivat tehdä pesän kattorakenteisiin.
Nelijalkaisten tuholaisten lisäksi asuinrakennuksessa saattaa pesiä erilaisia hyönteisiä ja kuoriaisia.
– Osa sisätuholaisista on ihmisten terveydelle haitallisia, osa ei. Voi esiintyä esimerkiksi elintarvike- ja tekstiilituholaisia sekä puuaineksen tuholaisia. Tuhoeläimet sopeutuvat yleensä hyvin elinympäristön vaihteleviin lämpö- ja kosteusoloihin sekä ravinnonsaantimahdollisuuksiin.
Tuholaismyrkkyjä koskevaa lainsäädäntöä kiristettiin viime vuonna, jolloin rotanmyrkyt poistuivat yksityishenkilöille myytävien torjunta-aineiden valikoimista. Yksityishenkilöille myydään edelleen biosidejä hiirien karkottamiseen. Lisäksi tarjolla on erilaisia loukutusmenetelmiä sekä sirotteita esimerkiksi muurahaisten hävittämiseen. Syötit tulee aina sijoittaa siten, että muut kuin torjuttavat eläimet eivät pääse niihin käsiksi.
Tuhohyönteisten torjunta-aineita ja loukkuja myyvät muun muassa rautakaupat, tavaratalot, maatalous- ja puutarhaliikkeet.
Vaativat torjunnat kannattaa jättää asiantuntijan tehtäväksi. Merinen toteaa, että maakunnan alueeltakin löytyy tuholaistorjunnan ammattilaisia.
Loukuttaminen käytössä hiirien torjunnassa
Ennaltaehkäisyn tärkeyttä hiirten torjunnassa painottaa myös Teija Matinen Sulkavan Hankkijalta.
– Tyhjilleen jääviin mökkeihin ei kannata jättää syömisiä, eikä pesänrakennustarvikkeita, Matinen toteaa.
Muina toimenpiteinä hän kehottaa hankkimaan hiirenloukkuja.
– Uutuusmallinen hiirenloukku on helpompi virittää kuin perinteinen malli. Uusi loukku on suunniteltu siten, että se ei tule niin helposti sormille. Lisäksi hiireen ei tarvitse koskea lainkaan, vaan kuolleen eläimen voi heittää suoraan roskiin.
Loukkuihin hän ohjeistaa laittamaan syöteiksi esimerkiksi vehnäjauhoja, hunajaa tai maapähkinävoita.
– Juustopala kuivaa, minkä vuoksi se ei pysy pitkään toimivana.
Loukuttamista hän suosittelee tehtäväksi jo syksyllä, jotta kantaa saisi harvennettua.
Myyntiin on tullut toinenkin, sähköllä toimiva loukku-uutuus. Siihen ei laiteta mitään syöttiä. Sen sijaan loukun rakenne on suunniteltu siten, että hiiri luonnostaan kiipeää loukun sisälle, missä se saa kuolettavan sähköiskun. Loukkuun mahtuu jopa kymmenen raatoa kerrallaan.
– Toimii, kertoo Matinen kuulemiensa käyttökokemusten perusteella.
Äänen avulla hiiriä karkottava laite toimii sähköllä sekin.
– Haittapuolena on se, että ääni ei mene rakenteiden läpi. Joka huoneessa pitäisi olla oma laitteensa.
Teksti ja kuva: Sofia Flygare