Maa- ja kotitalousnaiset ovat omalta osaltaan vähentämässä ruokahävikkiä. Kaikki ruhon osat lautaselle -kurssilla elvytettiin henkiin perinteisiä sisäelinten ruoanlaittoreseptejä ja opittiin uusia.
Yhtenäiskoulun kotitalousluokkaan oli viime lauantaina kokoontunut joukko innokkaita ruokakurssilaisia. Ruoka-asiantuntija Mervi Kukkonen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista veti ruoanlaittokurssia, joka tähtäsi ruokahävikin pienentämiseen.
– Kaikki ruhon osat lautaselle -kurssilla on käytössä valtakunnalliset kurssiaineistot. Sisäelimet ja vähempiarvoiset lihat ovat arvokasta ruokaa, joista syntyy mainioita herkkuja, kertoi Kukkonen.
Kurssilla valmistettiin ruokalajeja eri ruhon osista keittämällä, paistamalla ja uunissa hauduttamalla. Kurssimateriaaleissa oli runsaasti tietoa raaka-aineiden käsittelystä, säilytyksestä ja ruoanvalmistuksesta. Kaikki pääsivät kokkaamaan.
Osa ruokalajeista vaati pitkän valmistusajan, osa kypsyi nopeasti. Naudanmaksa kypsyi pikavauhtia paistinpannulla. Paistoaika oli vain kaksi minuuttia puoleltaan.
– Liian pitkä paistaminen sitkistää maksan. Maksaa osataan valmistaa hyvin ja se on terveellistä, mutta sitä ei suositella syötäväksi liian usein, koska vaarana on liiallinen A-vitamiinin saanti. Aikuisen hirven maksaa ei suositella syötäväksi sen sisältämien ympäristömyrkkyjen vuoksi.
– Kauppojen hyllyistä löytyy helposti maksan lisäksi myös esimerkiksi verta verilettuja varten. Harvinaisempia raaka-aineita saa tilaamalla.
Kurssilaiset valmistivat muun muassa naudan kieltä ja possunsydänpataa. Kieltä keitettiin reilut kaksi tuntia vedessä, johon oli lisätty suolaa sekä musta- ja valkopippuria, laakerinlehtiä, sitruunan kuorta ja mehua, porkkanaa, palsternakkaa, juuriselleriä ja sipulia. Keittämisen jälkeen kielestä poistetiin nahka, kieli viipaloitiin ja tarjoiltiin omena-sellerisalaatin kera.
– Kielen käyttämistä vierastetaan, sitäkin voisi käyttää enemmän ruoanlaitossa.
Sydänpadan valmistaminen aloitettiin ruskistamalla kalvoista ja suonista puhdistetut lihapalat voissa paistinpannulla. Seuraavaksi palojen annettiin muhia kattilassa suolalla ja valkopippurilla maustetussa kermakastikkeessa reilun tunnin. Sydänpata sopii tarjottavaksi perunamuusin ja puolukan kanssa.
Sisäelinten lisäksi kurssin resepteissä oli myös osso buco, possun poski sekä liharuokien kanssa sopivia lisäkkeitä kuten piparjuurimuusi ja uunipunajuuret.
Osso bucon valmistukseen oli varattu naudan potkaa. Muhkea luu antaa oman, herkullisen makuvivahteensa ruokalajiin. Osso bucoon voi käyttää myös vasikan, porsaan tai vaikkapa poron potkaa.
– Tämän kurssin ruokalajit eivät olleet minulle entuudestaan tuttuja, mutta aion ottaa opit käyttöön jatkossa, totesi kurssille osallistunut Johanna Juuti.
Teksti: Sofia Flygare