– Aluksi huomasi, että oli tullut hitaammin kehittyvään maahan, muistelee Markku Vasara ensi hetkiään Australiassa, jonne hän muutti 51 vuotta sitten 21-vuotiaana.
Markku oli yksi niistä tuhansista suomalaisista, jotka muuttivat 1960-luvun lopulla kenguruiden maahan. Suomessa ei tuolloin ollut työtä tarjolla, mutta Australiassa oli työvoimapula. Niinpä Australia maksoi työtä tekemään tuleville siirtolaisille matkat, jos nämä sitoutuivat olemaan maassa kaksi vuotta.
Australiassa Markku päätyi leirille odottelemaan työmääräystä. Leirille siirtolaiset kulkivat yöjunalla, ja matka kesti koko yön.
– Se oli pieni pakkasyö. Juna oli kylmä, ovet olivat auki. Yritimme selostaa junan henkilökunnalle, että naiset ja lapset paleltuvat. Niinpä vaunuun tuotiin kuumaa hiekkaa lämmittämään! Me miehet seisoimme vaunujen välissä juttelemassa. Oli liian kylmä nukkua, mies muistelee.
– Sittemmin Australiasta on tullut kunnon länsimaa, hän hymähtää.
Markku Vasara alkoi pohtia armeija-aikana, mitä tekisi elämällään. Hän oli käynyt ammattikoulun, mutta työnäkymät kotimaassa olivat aika heikot. Niinpä mies lähti YK:n rauhanturvaajahommiin Kyprokselle, jossa vierähti puoli vuotta lääkintäaliupseerina kersantin vakanssilla. Siellä syntyi ajatus Australiaan lähdöstä. Markku ehdotti asiaa parille kaverilleen, ja yhdessä miehet matkustivat maapallon toiselle puolelle.
Vietettyään leirillä kuukauden päivät Markun kaverille avautui työpaikka Sydneystä autotehtaalta. Markku pyysi päästä samaan paikkaan, ja parin viikon päästä hänelle tuli työtarjous Sydneystä General Motorsin autotehtaalta. Siellä vierähti yksi vuosi, jonka aikana hän oppi tuntemaan paikallista suomalaisväestöä.
– Minulle ehdotettiin, että lähde rakennukselle töihin. Muutaman vuoden päästä pääsinkin kirvesmiehen hommiin, ja toimin Sydneyssä lähes 40 vuotta kirvesmiehenä. Viimeiset kolme vuotta tein pelkästään saunoja.
Markku arvioi tehneensä 200 saunaa ympäri Sydneyä. Niitä tuli muun muassa urheilukeskuksiin ja Australian rikkaimpien ihmisten koteihin.
– Myös ihan tavalliset ihmiset rupesivat tekemään koteihinsa saunoja.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Lue koko juttu viikon 38 Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä!