Viime viikon keskiviikkona kolmisenkymmentä metsänomistajaa kokoontui seuraamaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) järjestämää koneistutusnäytöstä. Näytös oli osa Luken hallinnoimaa Kehityshyppy metsänhoitoon -hanketta, ja tapahtuman toinen järjestäjä oli Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo.
– Hankkeessa on mukana eri metsänhoitoyhdistyksiä. Järjestämme koulutusta metsänomistajille ja metsäalan ammattilaisille, kertoi tutkija Tiina Laine Lukesta.
Koneistutuksessa puuntaimet istutetaan kaivinkoneen puomiin kytketyllä istutuslaitteella, joka muokkaa maan ja istuttaa taimen samalla kertaa. Tiina Laine totesi, että koneellisen istutuksen etu on sen tasainen laatu.
– Taimet saadaan istutettua mättääseen heti maanmuokkauksen jälkeen. Kone istuttaa taimen aina riittävän syvälle eikä väsy. Kun juuret ovat tarpeeksi syvällä, ne yltävät humuskerrokseen, josta ne saavat kosteutta eivätkä ole pelkästään taivaalta tulevan veden varassa.
Lisäksi kone istuttaa puuntaimen aina oikeaan paikkaan, keskelle mätästä.
– Jos on tehty erillinen maanmuokkaus, istuttaja ei välttämättä löydä sitä mätästä.
Koneistutuksen huonompi puoli on sen hinta.
– Se ei ole selkeästi edullisempaa kuin perinteinen tapa. Ehkä se on pääsyy, ettei se ole vielä yleistynyt, Laine arvioi.
Lue lisää: www.luke.fi/kehityshyppy/metsanhoitotieto
Jutun kuva: Vesa Väänänen
Lue koko juttu torstaina 6.9.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!