Sotaveteraani, lentäjä Mauri Maunula on kuollut 14. syyskuuta 103-vuotiaana. Hän oli pitkäaikainen Sulkavan kesäasukas ja hänen aloitteestaan tehtiin muun muassa Salpalinjan muistomerkki Vilkaharjulle.
Maunula on myös ollut hakemassa marsalkka Mannerheimin arkkua Sveitsistä 1951 ja hän myös ihastutti Linnan juhlissa muutamia vuosia sitten. Hän oli viimeinen lentäjä, joka kantoi Ilmavoimien alkuperäistä lentomerkkiä.
Maunula kertoi viime vuonna Sulkava-lehden haastattelussa, kuinka hän seisoi marraskuun 30. päivänä 1939 vartiossa Helsingin Suojeluskunnan esikunnan portilla ja näki läntisellä taivaalla viiden pommikoneen muodostelman ja hetken kuluttua siltä suunnalta kuului räjähdyksiä. Talvisota oli alkanut. Hän oli silloin 18-vuotias.
Maunulan rintamapalvelus alkoi 1. tammikuuta 1942 Äänislinnassa Tiedustelulentolaivue 16:ssa. Hän oli tuolloin 20-vuotias.
Lentueenpäällikkönsä kehotuksesta Maunula anoi kadettikouluun, joka alkoi 1. heinäkuuta 1942 Santahaminassa. Valmistujaisia hän vietti 4. kesäkuuta 1943. Valmistumisen jälkeen hän siirtyi luutnanttina Hävittäjälentolaivue 28:aan Hirvakseen.
Heinäkuussa 1944 Maunula koki tiukimman tilanteensa, joka tapahtui maassa. Hän ja muut lentäjät olivat koneissa kiitotien vieressä odottamassa lentoonlähtökäskyä.
– Näin viiden Boston-koneen tulevan suoraan kohti ja pommien irtoavan koneista. Pääsin äärimmäisen nopeasti ohjaamosta ulos ja muutamalla juoksuaskeleella hyppäsin takana olevan maantieojan pohjalle. Samalla hetkellä helvetti oli irti. Tilanteen rauhoituttua oma koneeni oli reikiä täynnä ja bensaa valui maahan. Naapurikone paloi ilmiliekeissä, Maunula kuvailee Sulkava-lehden haastattelussa.