Sulkavan kunnan välivuosiraportti puolen vuoden osalta merkittiin tiedoksi maanantaina kunnanhallituksessa, ja se laitetaan edelleen valtuustolle tiedoksi. Raportista löytyy paljon mielenkiintoisia asioita kunnan toiminnasta.
Jari Kallio
Sulkavan elinkeinotoimi on ollut puolen vuoden aikana useissa matkailua tukevissa hankkeissa sekä yhteistyökuvioissa naapurikuntien kanssa, muun muassa messuilla.
Etelä-Savon ELY-keskuksen yrityksille myönnettyjä kehittämisavustuksia on saatu Sulkavalle alkuvuoden aikana yhteensä 172 508 euroa sekä Leaderin yritys- ja kehittämistukia 15 000 euroa. Yrityksiä on Sulkavalle perustettu 10 ja lakkautunut 4 puolen vuoden sisällä.
Markkinointia ja viestintää on tehty monikanavaisesti elinvoimatiimissä sekä ostopalveluna. Kunnan brändiä on vahvistettu muun muassa kohdennetulla somemarkkinoinnilla.
Sähköiset infotaulut on asennettu yrittäjien käytettäviksi mainontaan, minkä lisäksi yrittäjien somemainoksia on nostettu myös kunnan kanaviin.
Keväällä avattiin Lieviskäjoen melontareitti, ja Outdoor Active on käytössä Saimaa Geoparkin yhteistyön kautta. Etätyöskentelytila on kirjastolla käytettävissä varausten perusteella, samoin kunnanvirastolla.
Maaseututoimi
Maaseutuhallinto on Rantasalmen kunnan alainen palveluyksikkö, joka hoitaa maaseutuhallinnon viranomaistehtävät Joroisten, Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueella. Asiakaspalvelupisteet toimivat kaikissa yhteistoiminta-alueen kunnissa. Sulkavan toimipisteessä työskentelee toimistosihteeri (30 % työaika).
Viime vuoden alusta noudatettavat uudet tukiehdot toivat merkittäviä muutoksia maataloustukien järjestelmään. Osa valvonnasta korvautuu hallinnon ja viljelijän välisellä vuoropuhelulla, jossa viljelijällä on mahdollisuus muuttaa tukihakemusta koko kasvukauden ajan ilman sanktioita.
Vuoropuhelua hoidetaan myös uudella vipumobiili-sovelluksella. Uusien tukiehtojen ja teknisen osaamisen varmistamisella tuetaan alueen maatilojen elinvoimaa.
Koulutusta viljelijöille järjestettiin paikan päällä Sulkavalla sekä kaikissa muissa yhteistoiminta-alueen kunnissa, joista yksi oli iltatilaisuus. Lisäksi netin välityksellä oli mahdollista katsoa tallenteita eri koulutusosioista ja hakuinfoista. Vipumobiilia kannustettiin käyttämään ja tarvittaessa kunta avustaa sen käytössä.
Joukkoliikenne
Joukkoliikenteen puolella tavoitteena oli parantaa kuntalaisten hyvinvointia ja asukastyytyväisyyttä. Vuoropuhelua käytiin kuntalaisten ja kuljettajien kanssa joukkoliikenteen sekä asiointiliikenteen kehittämiseksi. Lopputuloksena oli, että asiointiliikennettä vähennetään puolella.
Tavoitteena oli alkuvuonna panostaa matkailualan kehittämiseen. Toimenpiteenä oli aktiivinen vaikuttaminen julkisen liikenteen palveluiden säilyttämiseksi, mutta joukkoliikenteen viikonloppuvuoroista jouduttiin kuitenkin luopumaan vähäisen käytön vuoksi, mikä on harmittanut monia kuntalaisia.
Hallintopalvelut
Kunnan hallintopalvelut vastaavat valmistelu- ja täytäntöönpanotehtävistä, vaaleista, henkilöstöhallinnosta, arkistotoimesta ja keskushallinnon toimistotehtävistä.
Yhteispalvelu on tapa tarjota julkishallinnon palveluja keskitetysti yhdestä palvelupisteestä. Kunnan ja valtion palveluntuottajien yhteistyöllä pyritään turvaamaan palvelut myös haja-asutusalueilla. Sulkavan yhteispalvelupisteessä toimii Kela, Poliisi, TE-toimisto, Maistraatti, oikeusaputoimisto ja Vero. Sähköisiä palveluita ollaan lisäämässä.
Tekniset palvelut
Teknisten palvelujen puolella toimintakulut ovat olleet tänä vuonna samaa luokkaa edellisvuoden vastaavan puolivuotisjakson kanssa. Kustannuksia on lisännyt lämmityskustannusten yleinen nousu. Lisäksi kaavoituspalveluita kohdistetaan nyt oikeille kustannuspaikoille.
Sulkavalla kiinteistöjen ja ulkoalueiden kunnossapitopalvelut sekä kaavoitus ostetaan kunnan omalta in-house yhtiöltä JärviSaimaan Palvelut Oy:ltä. Vuosisopimus pitää sisällään kiinteistönhuollon ja puhtauspalvelut, kaavoituksen sekä väyläverkoton ja yleisten alueiden kunnossapidon.
Tavoitteena on säästää käyttötaloudessa tekemällä asiat fiksusti. Kunnassa tehdään ennaltaehkäiseviä pieniäkin korjauksia, joilla voidaan välttää äkillisiä vaurioita. Korjauksia on tehty jatkuvana toimintana tarpeiden ilmetessä.
Samoin tavoitteena on ylläpitää kuntalaisten turvallisuutta. Huolehditaan, että kunnan omistamat tilat, väylät ja yleiset alueet ovat turvallisia käyttää. Valaistussaneerauksia on tehty Lohilahdella ja Lohikoskella.
Kaavoitus on tärkeää pitää ajan tasalla. Elinkeinojen tarpeisiin varaudutaan kaavoituksessa etupainotteisesti. Parhaillaan ovat käynnissä Kyrsyän rantaosayleiskaava sekä Partalansaaren rantayleiskaavan muutokset.
Sivistystoimi
Sivistystoimen puolella puolivuotiskaudella on kulunut rahaa 135 740 euroa enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna, mutta toimintatuottoja on tullut lähes vastaava määrä lisää, joten sivistystoimen talous on tasapainossa.
Perusopetuksessa kuluja on ollut 175 247 euroa enemmän tänä vuonna. Palvelujen ostoissa Järvi-Saimaan Palveluiden kustannukset ovat olleet budjetoitua suuremmat, minkä lisäksi koulukuljetusten hintojen nousu oli budjetoitua suurempi. Tarvikkeissa kirjatilaukset on tehty loppukeväästä ja laskut on tulleet suurimmalta osin jo ennen kesäkuuta, joten loppuvuonna kirjalaskuja ei enää samalla tavalla tule.
Tavoitteena perusopetuksessa oli saada pienluokka takaisin alaluokille ja palkata siihen erityisopettaja. Kolmatta erityisopettajaa ei kuitenkaan ole saatu palkattua.
Lohilahden koululla tavoitteena oli teemaviikkojen järjestäminen ja yhteistyö ympäröivän kyläyhteisön kanssa. Teemaviikkoina toteutuivat lukuviikko, pelitön viikko, leikkivälkät ja hiihtoretki. Yhteisiä tapahtumia on ollut eläkeläisten, maa- ja kotitalousseuran ja kyläläisten kanssa viisi kappaletta kevätlukukaudella.
Sulkavan lukio on Suomen yrittäjyyslukioverkostossa merkittävimpiä maaseutulukioita. Viime vuonna lukiossa oli 26 opiskelijaa, mutta kuluvan vuoden keväällä oppilasmäärä nousi 34:ään.
Lukuvuonna 2023–2024 lukiossa opiskelee yksi iranilainen opiskelija ja 9 vietnamilaista opiskelijaa.
Lukion vahvalla markkinoinnilla turvataan lukion oppilasmäärän kasvu. Yrittäjyyslinjan opinnoissa tehdään vahvaa yhteistyötä eri oppilaitosten ja yritysten kanssa. Uusi yrityskummi on hankittu.
Järvi-Saimaan kansalaisopisto ja kirjasto
Järvi-Saimaan kansalaisopisto toimii alueella yhtenä merkittävänä hyvinvointipalvelujen tuottajana. Kansalaisopistotoiminta yhdessä muiden kunnan toimijoiden kanssa tekee työtä syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Kansalaisopiston vahvuus on madaltaa kynnystä oppimiseen ja harrastamiseen.
Ennen koronarajoituksia ollutta opiskelijamäärää ei ole kansalaisopistossa saavutettu, mutta oppilasmäärä on kuitenkin noussut viime vuoden 240 opiskelijasta tämän vuoden 316 opiskelijaan.
Opetustunneissa kansalaisopistossa päästiin lähelle tavoitetta, sillä kevätlukukaudella oli 4 908 opetustuntia. Kurssivalikoima oli edelleen monipuolinen.
Kirjaston puolella merkittävää oli omatoimikirjaston käyttöönotto kuluvan vuoden alkupuolella. Omatoimikirjaston avulla pystyttiin lisäämään kirjaston aukioloaikoja.
Kirjaston etätyömahdollisuuksia on markkinoitu, joten etätyöntekijät käyttävät aktiivisesti kirjastoa kunnantalon etätyötilan lisäksi.
Kulttuuri
Kulttuuritoiminnan kehittämisessä kuullaan kuntalaisia eri kanavien kautta ja sitä kautta lisätään kuntalaisuutta osallisuutta. Syksyllä järjestetään lisäksi kulttuurikahveja toimijoille ja kuntalaisille.
Syksyllä on alkamassa Lumovoimaa kulttuurista – leaderhanke yhteistyössä Rantasalmen, Juvan ja Joroisten kuntien kanssa. Hanke lisää paikallisten toimijoiden (ammattitaiteilijat, yhdistykset yms.) osaamista sekä lisää työmahdollisuuksia ja kunnan vetovoimaa. Wiljami