Lauantaina vietetään kirkollista juhlapyhää, pyhäinpäivää. Päivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä.
Pyhäinpäivänä on tapana muistaa poisnukkuneita omaisia, ja haudoille käydään viemässä havuja ja kynttilöitä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen.
Kuolema koskettaa väistämättä meitä kaikkia jossain vaiheessa elämää, ja sen myötä hautajaisjärjestelyt.
Hautajaisiin osallistuminen ja niiden järjestäminen ovat tärkeä osa surutyötä. Läheisen poismeno konkretisoituu, ja hyvien hautajaisten järjestäminen tuntuu viimeiseltä kunnianosoitukselta poisnukkuneelle.
Taimin Kukkakulma ja Hautaustoimisto on hoitanut hautausjärjestelyjä jo 35 vuoden ajan, ja siellä on nähty ja koettu myös alan muutokset.
– On asiakkaita, jotka ovat todenneet, että eivät tiedä järjestelyistä yhtään mitään. Keskustelemalla asiat kyllä selviävät, toteavat äitinsa Taimi Ruottisen perustamaa yritystä jatkavat Ulla Hintsanen ja Teija Alusniemi.
Täyden palvelun toimisto
Hautaustoimisto auttaa kaikissa mahdollisissa käytännön kysymyksissä niin ennen kuin jälkeenkin hautajaisten.
Myös laki säätelee joissakin asioissa hautaustoimintaa.
– Hautaustavasta riippumatta vainaja tarvitsee aina arkun. Vainaja haudataan maahan tai tuhkataan arkun kanssa. Vainajaa ei saa myöskään kuljettaa muulla kuin hautausautoksi rekisteröidyllä autolla.
Hautaustoimisto tekee yhteistyötä seurakunnan kanssa.
– Meiltä saa pitopalvelun, kukat, arkut, uurnat, vainajan kuljetukset, myös vieraalta paikkakunnalta ja hautakivet. Meillä on hyvä yhteistyö seurakunnan kanssa, ja voimme sopia niin siunausajankohdan kuin hautapaikkajärjestelyt. Olemme myös olleet kantamassa arkkua hautaan tarvittaessa. Oikeastaan vain valokuvaus ja perunkirjoitus ovat niitä, joita emme hoida. Toki niihinkin ohjataan, kertovat Hintsanen ja Alusniemi.
Teksti ja kuvat: Pirjo Valkasmaa
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 44/2022. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!