Kuusi propellia pärähtää pyörimään nostaen ilmaan parikymmentälitraisen kanisterin ruiskuineen. Noustuaan pari metriä kuusenlatvojen yläpuolelle alkaa laite ruiskuttaa suuttimistaan nestettä nuoren metsän päälle. Tomi Karjalainen on ohjannut ruiskudroonin ilmaan, mutta nyt laite kulkee metsän yllä ennalta ohjelmoitua reittiä pitkin.
Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Karjalainen on yksi joensuulaisen Silvadrones Oy:n perustajista. Yritys on ensimmäisenä Suomessa tuonut ruiskudroonit metsänhoitoalalle. Heinäkuisena tiistaipäivänä Karjalainen, hänen yhtiökumppaninsa maatalous- ja metsätieteiden maisteri Veli-Matti Lähteenmäki sekä yrityksen DJI AGRAS T20 -ruisku-drooni ovat saapuneet Sulkavalle tuomaan booriannoksen Timo Noposen kuusimetsään.
Idea metsien lannoituksesta droonilla syttyi vasta vuosi sitten heinäkuussa. Karjalaista odotti tuolloin yli kymmenen hehtaarin boorilannoitus sonkajärveläisellä metsäpalstalla. Perinteisesti lannoitus tehdään joko reppuruiskulla, jossa kannetaan selässä säiliötä ja ruiskutetaan nestemäistä lannoitetta joko käsipelissä tai moottoroidusti, tai helikopterilannoituksena palstan koosta riippuen. Edellinen on työläs tapa, jälkimmäinen kallis.
– Ajatus useasta päivästä reppuruiskun kanssa helteisessä metsässä ei hirveästi houkuttanut, Karjalainen tunnustaa.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Luit juuri lyhyen otteen Sulkava-lehden jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 35/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!