Paikallislehtien tulisi ottaa aktiivinen rooli ilmastonmuutoksen uutisoimisessa. Tästä ajatuksesta lähti käyntiin Sulkava-lehden ilmastostrategian tekeminen alkuvuodesta 2021, ja nyt hanke huomioitiin Ylen uudessa Kupla-podcastissa, jossa Sulkava-lehdelle myönnettiin kunnianosoituksena podcast-sarjan ensimmäinen Mediaräpylä. Mediaräpylä on ohjelman juontajan Jani Halmeen mukaan huomionosoitus, joka voi joskus olla myönteinen, joskus kriittinen.
– Tässä ensimmäisessä jaksossa Mediaräpylä oli yksinomaan myönteinen huomionosoitus, ellei jopa palkinto, joka haluttiin antaa Sulkava-lehdelle. Se havainto, että ilmastonmuutos on ollut tosi leimallisesti pelkästään valtavien isojen medioiden agendalla, vaikka se on meidän aikamme suurin ja tärkein asia, jota kaikkien tiedotusvälineiden pitäisi pitää pinnalla, on ihan maailmanluokan havainto.
Kupla on Yle Areenan mediakriittinen podcast, joka käsittelee mediaa laajalla kattauksella. Podcastin ensimmäinen jakso on saanut lehden painopäivään mennessä yli 9 000 striimausta.
– Ohjelmassa puhumme niin digijäteistä kuten Facebookista kuin myös suomalaisesta uutis- ja ajankohtaismediasta, tietenkin paikallislehtiä unohtamatta. Pyrin pitämään niitä esillä aina kun mahdollista on, ja silloinkin kun ei ole.
Sulkava-lehden ilmastostrategia on Halmeen mukaan herättänyt kovasti huomiota ammattipiireissä maanlaajuisesti.
– Sulkava-lehden ajatus paikallistason ilmastojournalismista on nähdäkseni noteerattu ympäri Suomea. Se on herättänyt innostusta ja laittanut monet miettimään, että tekeekö meidän lehti, kunta tai yritys riittävästi tämän asian eteen.
Suomella Halme näkee olevan hyvät edellytykset onnistua ilmastonmuutoksen torjunnassa, koska suomalaiset ovat tottuneet ajattelemaan ympäristöä säästävällä tavalla.
– Esimerkiksi Martat kelpaisivat globaaliksi esikuvaksi siitä asenteesta, että pyritään tuottamaan ruokaa mahdollisimman läheltä ja miettimään tuotteiden elinkaarta. Heiltä löytyy sellaista myönteistä niukkuusajattelua. Pyritään hyödyntämään raaka-aineita mahdollisimman tehokkaasti ja keksimään keinoja, millä vanhasta saa taas käyttökelpoisen. Eihän tämä ole sinällään mikään uusi keksintö tämä tolkullisesti eläminen.
Teksti: Hanna Partanen
Kuva: Yle Areena / Kupla-podcast
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 15/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!