Peruspalvelulautakunta käsitteli viikko sitten yhteistyösopimusta Sulkavan lukion ja Finest Future Oy:n välillä. Tahot ovat käyneet neuvotteluja pilottihankkeesta, joka käynnistyisi syksyllä 2021. Tarkoitus olisi tuoda Sulkavan lukioon 2–10 uzbekistanilaista ja vietnamilaista opiskelijaa. Finest Future Oy on ilmaissut hankkeen tavoitteeksi auttaa pieniä lukioita kasvattamaan oppilasmääriään ja näin välttämään sulkemisen.
Peruspalvelulautakunta hyväksyi Sulkavan lukion ja Finest Future Oy:n välisen sopimuksen sillä ehdolla, että valtion rahoitus hankkeelle varmistuu. Asia lähetettiin Sulkavan kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.
Veikko Virtanen esitti kokouksessa, ettei sopimusta hyväksyttäisi. Virtanen piti hanketta vastenmielisenä, koska hänen kävi sääliksi alaikäisiä lapsia, ”jotka houkutellaan pois vanhempien, kodin ja oman kulttuurin yhteydestä yksityisen yrityksen rahastushimon vuoksi.” Virtanen piti alaikäisistä lapsista huolehtimista isona vastuuna kunnalle. Lisäksi hän kyseenalaisti opiskelijaksi ottamisen juridisen prosessin pätevyyden Finest Future Oy:n yhteistyökuviossa. Virtasen esitys raukesi kannattamattomana.
Myöhemmin aihe herätti keskustelua myös Facebookin On kunnia ja etuoikeus asua Sulkavalla -ryhmässä, jossa hanketta kuvattiin ”lasten ostamiseksi”.
Valitut sanamuodot ihmetyttävät Sulkavan lukion rehtoria Marttiina Sihvolaa, joka on ollut valmistelemassa yhteistyösopimusta.
– Jos kirjoittaa tällaisia kommentteja, voisi ottaa suoraan yhteyttä ja kysyä minulta tai Finest Futurelta, joka on tätä järjestellyt, eikä ruveta sosiaalisen median palstoilla tätä käsittelemään ja tietoisesti asiaa hämmentämään.
Sihvola uskoo, että hanke voisi tuoda Sulkavalle lisää nuoria, positiivista pöhinää ja kansainvälistä osaamista.
– Meidän nykyinen ysiluokka on niin pieni, että tarvitsemme lukioon lisää oppilaita. Rantasalmen lukio on myös lähtenyt hankkeeseen mukaan, joten olisi luontevaa tehdä Rantasalmen kanssa yhteistyötä esimerkiksi vapaa-ajan aktiviteettien järjestämisessä nuorille. Nuoret valitaan siten, että he osaavat englantia ja suomea, ovat oma-aloitteisia ja itsenäisiä. Toiminta on täysin vapaaehtoista nuorille ja heidän perheilleen.
Sihvola on tiedustellut myös lukiolaisten näkemyksiä mahdollisten ulkomaalaisten opiskelijoiden suhteen, ja asiaan on suhtauduttu positiivisesti.
– Lukion säilyttäminen ja laadukkaan opetuksen turvaaminen on kaikille yhteinen asia.
Finest Future Oy:tä edustava Peter Vesterbacka itse on viettänyt vaihto-oppilasvuoden lukiossa Yhdysvalloissa ja piti sitä positiivisena kokemuksena.
– Voisi lähteä siitä, että annetaan vanhempien ja nuorten ihan itse päättää, lähtevätkö he tähän mukaan. Luotan maailman vanhempiin. Kyllä he osaavat ihan itse päättää, eikä meidän tarvitse holhota heitä täältä Suomesta käsin.
– On hyvä keskustella siitä, millaisen lukioverkoston haluamme. Vuodesta 2024 eteenpäin ikäluokat pienenevät rajusti. Jos ei tehdä mitään, Suomessa joudutaan sulkemaan kymmeniä lukioita. 172 lukiota, joissa on alle 150 opiskelijaa, ovat kaikki liipasimella.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 5/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!