Taija Pihlajalla on vasta muutama työviikko takana uudessa työssä, mutta hänellä on jo nyt vahva näkemys siitä, että työsarkaa nuorten kanssa kyllä riittää. Hän kokee olevansa omalla alallaan nuorten parissa.
Taija Pihlaja aloitti työt Rantasalmen ja Sulkavan kuntien yhteisenä etsivänä nuorisotyöntekijänä 1.1.2021.
– Olen aikaisemmin työskennellyt nuorten parissa, ja haluan auttaa nuoria. Koen, että tämä on se miun juttuni, Pihlaja toteaa.
Pihlaja on koulutukseltaan kasvatus- ja ohjausalan AMT, ohjauksen osaamisala. Myös autonasentajan koulutus on hankittu, joten auton temppuilu pakkasaamuna töihin tullessa ei nuorta naista paniikkiin saa.
– Työuraa on aiemmin kertynyt myös sosiaalipuolen töistä.
Nuorisotyöntekijän työaika jakaantuu kuntiin 60/40, ja Pihlaja on tavattavissa Sulkavalla tiistaisin ja torstaisin kunnanvirastolla sijaitsevassa työhuoneessaan.
Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu niille 15–29 -vuotiaille nuorille, jotka ovat jäämässä opiskelun ja työelämän ulkopuolelle tai muuten kaipaavat apua arjessa.
Tarkoituksena on kannustaa ja opastaa nuorta löytämään uusi suunta elämässään.
Nuorisolaki velvoittaa toisen asteen oppilaitoksia ja puolustusvoimia tekemään ilmoituksen etsivään nuorisotyöhön, jos he keskeyttävät ammatillisen koulutuksen, lukion tai asepalveluksen.
Yhteistyökumppaneita ovat lisäksi myös perusopetus, sosiaalitoimi, lastensuojelu, perhetyö, mielenterveys- ja päihdepalvelut, perusnuorisotyö, poliisi, siviilipalveluskeskus ja eri yhdistykset.
– Tottakai nuoret ja myös perheet voivat itsekin ottaa yhteyttä. Aion myös jalkautua kylillä ja kouluilla esittäytymässä. Ihan reilusti voi ottaa hihasta kiinni. Myös somekanavat ovat käytössä, kertoo Pihlaja.
Syyt nuorten avun tarpeeseen voivat olla moninaiset.
– On yksinäisyyttä, ei ole kavereita. Voi olla huonot kulkuyhteydet eikä pääse palveluihin, harrastuksiin tai kavereita tapaamaan. Myös korona-aika on vaikuttanut.
Myös yhteiskunta asettaa Pihlajan mukaan suuria vaatimuksia nuorille. Pitäisi heti tietää oikea ammatti ja suunta elämään sekä pärjätä.
– Voi tulla pettymys itseensä, jos näitä vaateita ei heti täytä. Miksi kävi näin? Näitä syitä ja ratkaisuja niihin yhdessä sitten selvitellään, toteaa Pihlaja työstään.
Pihlaja kannustaa nuoria hakemaan apua, jos elämän suunta on hukassa.
– Voi tulla keskustelemaan kaikista asioista, jotka askarruttavat mieltä, liittyvät ne sitten opiskeluun, työhön tai muuten elämänhallintaan, kannustaa Pihlaja.
Syrjäytyminen ei ole vain kaupunkien ongelma. Työlle on tarvetta myös maaseudulla.
– Työviikkoja on vasta vähän takana, mutta jo tilastojen pohjalta minulle on kyllä syntynyt näkemys, että työsarkaa todella riittää täällä, sanoo Pihlaja.
Taija Pihlajan työn tavoitteena on saada nuoret kiinni elämään.
– Opiskelemaan, työhön ja myös ohjata heidät tarvitsemiensa palvelujen piiriin. Sekään ei aina ole nuorelle itsestään selvää, mikä taho kulloinkin apua tarjoaa, korostaa Pihlaja.
Etsivä nuorisotyö on nuorille vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista.
Teksti ja kuva: Pirjo Valkasmaa
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 3/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!