Juha Taskisen ukilla oli tapana ampua saimaannorppia. Taskinen itse taas on tehnyt monikymmenvuotista uraa saimaannorppien kuvaajana ja suojelijana.
Tästä kertoo Taskisen viime vuonna julkaistu kirja, Jää hyvin, saimaannorppa. Kirjan piti olla hyvästien jättö saimaannorpalle Taskisen siirtyessä norppaturvalliseksi ammattikalastajaksi. Teoksesta tulikin toissa viikolla Finlandia-ehdokas.
– Kun kustantaja soitti kertoakseen ehdokkuudesta, kysyin, miten se on sinne joutunut! Hän sanoi heidän lähettäneen sen raadille, kun se vaikutti niin sopivalta.
Kirja oli jatkoa kahdelle aikaisemmin ilmestyneelle kirjalle, Unelma Saimaasta (1991) ja Paluu Saimaalle (2009). Nyt Taskinen oli ajatellut jättää ”saimaannorpan joka torikokouksessa riehumisen”.
– Olen ollut 40 vuotta mukana näissä norppahommissa tutkimusapulaisena, suojelutyössä, ja kaikenlaisissa puhetilaisuuksissa. Norppa-asiat ovat menneet niin laajalle rintamalle, ettei siellä tällaista yhtä soturia tarvita enää lippuja liehuttamaan.
Taskinen päätti keskittyä kalastamaan norppaturvallisilla pyydyksillä.
– Aloitin vuonna 2017 norppaturvallisen kalastamisen katiskoilla, ja nyt sitten olen kaksi kesää kalastanut rysillä, jotka on kehittänyt ammattikalastaja Markku Kettunen Haukivedellä. Näillä NoTu-rysillä saa ihan hyvin kalaa. Kesäaikaisen palkkanikin niillä ansaitsin.
Taskinen kertoo nähneensä paljon norppia myös Sulkavalla.
– Kyllähän jotkut Itä-Suomen yliopiston seurantanorpatkin ovat käyneet siellä Sulkavan suursoutuja katselemassa. Ne vaeltavat tosi pitkiä matkoja.
Norppia voi Taskisen mukaan nähdä esimerkiksi Partalansaaren ympärillä.
– Jos soutaisi Partalansaaren ympäri hiljakseltaan vaikkapa toukokuussa, kun norpilla on karvanvaihto käynnissä, niin kyllä niitä ihan varmasti näkee. Niitä on hyvä bongata koko kesän ajan tyyninä kesäiltoina tai aikaisin aamulla. Esimerkiksi linnavuoren liepeillä voisin uskoa, että niitä liikkuu, Taskinen pohtii.
– Unescon maailmanperintölistalle pääsemisen mahdollisuus on tämän hetken paras uutinen. Se olisi todellinen onni, jos se toteutuisi, ja miksei se toteutuisi? Eihän tällaista järveä ja järvihyljettä ole missään muualla maailmassa.
Teksti: Hanna Partanen
Kuva: Juha Taskinen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 47/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!