Maria Partanen olisi alun perin halunnut tulla astronautiksi. Tämän haaveammatin hän kertoi opinto-ohjaajalleen seitsemännellä luokalla.
– Sitä ammattia ei löytynyt tietenkään ammatinvalintaoppaasta, mikä vaikeutti prosessia, Partanen naurahtaa.
Partanen alkoi panostaa ainevalintoihinsa. Ylimääräiset matikka, fysiikka, kemia ja tiedejutut nousivat Partaselle arvoon. Partanen suunnitteli menevänsä teknilliseen yliopistoon opiskelemaan, jotta hänestä olisi tullut insinööri, mikä olisi voinut auttaa astronautiksi etenemisessä.
Partanen oli pienestä pitäen ollut kiinnostunut kaikesta avaruuteen liittyvästä. Mummilasta hän muistaa sen, kun viimeinen asia ennen nukahtamista oli ikkunasta näkyvä kuu. Yläasteiässä Partanen jäi joskus koulun loputtua ATK-luokkaan latailemaan tietoja ja kuvia NASA:n sivustoilta. Lopulta Partanen kuitenkin luopui haastavasta unelmastaan.
– Lukiossa minusta oli edelleen tulossa tiedemies, mutta sitten tajusin, että tämä lentäjä on aika hyvä ammatti, Partanen toteaa.
Myös Simo Virta oli haaveillut lentäjän urasta jo kouluaikoina. Virta ehti opiskella muutakin, ennen kuin pääsi lentäjäkouluun. Lapsena Virta pääsi myös katsomaan, millaista olisi olla lentokoneen ohjaamossa.
Virta kouluttautui perinteistä reittiä Suomessa Finnairin ilmailuopistossa, joka on nykyisin Suomen ilmailuopisto.
– Porissa sijaitsevassa ilmailuopistossa oli jaksoittain teoriaa ja lentopätkiä, Virta muistelee.
Virralla tulee syksyllä 15 vuotta täyteen lentäjänä. Lentotunteja on kertynyt 11 000.
Kun koronapandemia iski, alkoivat maiden rajat mennä kiinni.
– Kentät täyttyivät parkkeeratuista koneista, päiviteltiin miten tällainen voi olla mahdollista, Partanen muistelee.
– Suuri ongelma olikin, kun koneet eivät tahtoneet mahtua mihinkään. Niidenhän olisi tarkoitus olla ilmassa, täydentää Virta.
Vaikka monta maailmankolkkaa on jo nähty taivaalta käsin, on vielä jotain, josta unelmoida.
– Haaveilen siitä, että pääsisin vielä jonain päivänä lentämään täällä Sulkavalla, Partanen toteaa.
Teksti: Juho Reponen ja Tuomas Heikkilä
Kuva: Tea Ikonen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 41/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!