Sulkavan hoivakodeissa luotetaan tehostettuihin varotoimenpiteisiin ja toivotaan, että koronavirus saataisiin pidettyä kokonaan poissa. Hoivakotiin päästessään virus voi saada aikaan pahaa jälkeä.
Yle uutisoi 14.4., että tähänastisista Suomen koronakuolemista jopa kaksi kolmasosaa olisi ilmennyt hoivakodeissa. Myös monissa muissa maissa on esitetty arvioita, että jopa puolet kuolemista olisi hoivakodeissa tapahtuneita.
Sulkavan hoivakodeissa tilannetta seurataan tarkasti, ja varotoimenpiteiden tasoa on nostettu. Kissankellon omistavan Terveystalon palvelualuejohtaja Pauli Haapanen suhtautuu tilanteeseen rauhallisesti, vaikka uutiset hoivakotien koronakuolemista ovatkin ikäviä.
– Ovathan ne isoja lukuja sinänsä. Toki korona on juuri vanhemmille ihmisille varsin vaarallinen tauti, ja tästä johtuen palvelutaloissa olevat ihmiset ovat erityistä riskiryhmää. Siksi on tärkeää hoitaa tilanne niin, ettei virus palvelutaloihin pääsisikään.
Kissankellossa on tällä hetkellä 27 asukasta. Viruksen pääsyä yksikköön ehkäistään Haapasen mukaan seuraamalla tarkkaan viranomaisten ohjeistusta. Vierailukielto on tärkeä osa ehkäisyä, samoin henkilökunnan pysyvyys. Töihin ei tulla kipeänä, niin kuin ei koskaan aiemminkaan. Henkilökunta käyttää työssään hengityssuojaimia ja yhteisiä kokoontumisia on rajoitettu myös talon sisällä. Tarvittaessa työntekijät ja asukkaat testataan.
Haapanen uskoo, että omaiset voivat olla rauhallisin mielin.
– Pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, ettei virus pääse meidän hoivakotiin. Toivottavasti omaiset pitävät yhteyttä iäkkäisiin läheisiinsä puhelimilla, jotta yhteys säilyy, kunnes koronakriisi on ohi ja tämä vierailukielto voidaan purkaa.
Attendon omistaman Tiiterontuvan hoivakodin päällikkö Marianna Virta ei usko, että Suomen hoivakotien tilanne äityisi niin pahaksi kuin pahimmissa tapauksissa ulkomailla.
– Siellä ei ole tehty vierailukieltoja, niin kuin meillä tehtiin välittömästi. Meillä tilanne ei voi päästä niin hurjaksi.
Myöskään yhdeksän asukkaan hoivakoti Koskelassa ei oteta vastaan vierailijoita. Hoivakoti palvelee kehitysvammaisia asukkaita.
– Asukkaat eivät myöskään vieraile sukulaistensa luona eivätkä muuallakaan. Lääkärissä ja laboratoriossa käynnit hoidetaan tietenkin, mutta hammashoito esimerkiksi siirretään, ellei kyseessä ole akuutti kipu tai muu välttämätöntä hoitoa vaativa asia, kertoo hoivakotiyrittäjä Riitta Reponen.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 17/2020. Tilaa lehti täältä.