Pyhäinpäivä näkyy eri tavoilla eri aloilla, mutta päällisenä kaikissa on vainajien muistaminen ja hiljentyminen.
Kysyimme, miten pyhäinpäivä näkyy kaupoissa, kirkossa ja kukkakaupassa.
– Kauppa on auki pyhäinpäivänä sunnuntain aukiololla, eli 10–18. Pyhäinpäivänä menee enemmän uuniin laitettavia lihoja, kuten paisteja ja karjalanpaistilihoja, kertoo S-Marketin markettipäällikkö Hannele Partanen.
Myös muilla tuotteilla on pyhäinpäivänä menekkiä.
– Hautakynttilöitä menee todella paljon ja samalla myös kanervia/callunoita. Ihmiset laittavat haudat kauniiksi.
Pyhäinpäivä näkyy myös kukkakaupassa.
– Pyhäinpäiväviikko on meillä kiireisempi. Hautakynttilöiden ja hautalyhtyjen myynti lisääntyy. Kukkia ostetaan myös enemmän omaksi iloksi. Havuja valmistan jo ennakkoon, kertoo Teija Alusniemi.
– Kyllä hautakynttilöitä viedään paljon. Callunoilla ja havuilla koristellaan hauta, ja ne säilyvät sitten koko talven. Seppeleiden vienti on vähentynyt paljon. Kunnioitamme läheistemme muistoa sytyttämällä kynttilän.
Pyhäinpäivää vietetään seurakunnassa Lohikosken kirkossa lauantaina kello 12 messulla.
– Pyhäinpäivänä muistelun kohteena ovat kristikunnan marttyyrit kuin muut uskossa Kristukseen kuolleet vainajat. Messussa alussa vainajia muistetaan sytyttämällä kynttilöitä heille, jotka omaiset saavat sytyttää, kertoo kasvatuksen seurakuntapastori Aleksi Parkkonen.
Parkkonen kertoo, että pyhäinpäivä on suosittu kirkkopyhä, jolloin liikkeellä on hyvin ihmisiä.
– Pimeänä marraskuun iltana haudoilla käy tavallista enemmän ihmisiä ja hautausmaan pimeydessä loistaa tavallista enemmän kynttilöitä, jotka muistuttavat Kristuksen läsnäolosta.
Teksti: Tuula Makkonen, kuva: Pixabay
Lue koko juttu viikon 44 Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä!