Muistiasiantuntija Eeva Liisa Salminen Etelä-Savon Muistiluotsista luennoi muistiasioista maanantaina seurakuntatalolla. Luento oli osa Vanhustenviikon ohjelmaa.
Muisti luo identiteettimme, tietoisuuden siitä, ketä olemme, mistä tulemme ja mihin olemme menossa. Muistiin tallentuu elämänhistoriamme tärkeine tapahtumineen ja ihmisineen. Ihmiskunnan kehittyminen perustuu muistin tarjoamaan mahdollisuuteen tiedon siirrosta sukupolvilta toisille.
– Muistia tarvitaan uusien asioiden oppimiseen ja henkilökohtaisen minuuden rakentamiseen, totesi muistiasiantuntija Eeva Liisa Salminen.
Ei siis ihme, jos muistin heikkeneminen tuottaa huolta.
– Kaikilla ihmisillä on muistiongelmia. Unohtaminen ei ole muistin virhe, vaan osa sen toimintaa, hän jatkoi.
Salminen vertasi muistia hillopurkkiin. Lapsuudessa purkki on vielä melko tyhjä, mikä selittää sen, että lapsuuden muistot taltioituvat aivoihimme yleensä hyvin voimakkaasti. Kun elämää eletään eteenpäin, muistettavien asioiden määrä kasvaa. Ikääntyminen ei itsessään lisää muistin heikentymistä, vaan hidastaa asioiden mieleen palauttamista.
– Ei ole tarkoituksenmukaista, että muistaisimme ihan kaiken. Aivot alkavat valikoida asioita, jotka jäävät mieleen.
Elinikäinen terveys ei ole koskaan taattua, mutta omilla valinnoillaan sitä voi pyrkiä edistämään. Esimerkiksi omaa suhtautumistaan stressaaviin asioihin kannattaa tarkastella. Myös mielen hyvinvointi vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin.
– Muistin toimintaa voi parantaa välttämällä huonolaatuista stressiä ja terveillä elintavoilla. Myös ravitsemuksella ja antioksidanttien riittävällä saannilla on merkitystä. Kiinnittämällä huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, muistiongelmia voidaan tutkimusten mukaan siirtää jopa 30 prosentilla eteenpäin pitkässä juoksussa, totesi Salminen.
Teksti: Sofia Flygare
Lue koko juttu viikon 41 Sulkava-lehdestä!