Itä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Sulkavan kunnalta selvitystä sosiaalihuollon järjestämisestä. Aluehallintovirasto sai toukokuussa epäkohtailmoituksen Sulkavan sosiaalitoimen työntekijältä.
Epäkohtailmoituksen mukaan Sulkavan kunnassa sosiaalihuollon toimenpiteitä on kirjattu puutteellisesti sosiaali- ja terveydenhoitoalalla käytössä olevaan Effica-tietojärjestelmään, minkä vuoksi on epäselvää, tehdäänkö kunnassa sosiaalihuollon asiakkaille päätökset, asiakassuunnitelmat ja muut laissa säädetyt ja asiakkaiden oikeusturvaan olennaisesti kuuluvat tehtävät ja asiakirjat. Epäkohtailmoituksessa esitetään huolta muun muassa siitä, toteutetaanko esimerkiksi lastensuojelutehtävät ja lastenvalvojan tehtävät lainmukaisesti ja onko kunnassa niihin tarpeeksi lain tarkoittamaa henkilöstöä ja ammattitaitoa.
Sulkavan sosiaalijohtaja Sanna Hämäläisen mukaan Effica-kirjausten puutteellisuus johtuu muun muassa murrostilanteesta terveyspalvelujen ja sosiaalihuollon tietokantojen yhdistämisessä.
– Nythän on ollut jo vuosia tavoitteena, että kaikki yhdistävät tietokantansa, mutta käytännössä tämä on niin iso muutos, etteivät tietojärjestelmätkään ole pystyneet tätä toimittamaan.
Hämäläinen kertoo, että Sulkava on aloittanut neuvottelut yhteistyön kehittämisestä Sosterin kanssa Etelä-Savon seutu-soten pysähdyttyä.
– Suunta tällä hetkellä tietotekniikassa olisi edelleen Effica-järjestelmä, mutta siitä jatkossa yhdessä siirryttäisiin sairaanhoitopiirin jäsenkuntien kanssa Lifecare-aikaan.
Epäkohtailmoituksen mukaan Sulkavalla on myös epäselvää, mitkä sosiaalitoimen tehtävät kuuluvat viranomaiselle ja mitkä yksityisille palveluntuottajille. Epäkohtailmoituksessa vihjataan lisäksi, ettei Sulkavan sosiaalihuollossa ole sovittu työnjaosta työntekijöiden kesken, jolloin yhteistyötahot eivät tiedä, kehen ottaa yhteyttä, ja että sosiaalihuollon esimiestä on hankala tavoittaa.
Hämäläisen mukaan kunnassa on kaksi kokonaista sosiaalityöntekijän virkaa: sosiaalijohtajan työnkuvasta puolet, palveluohjaajan ajasta puolet ja yksi kokoaikainen sosiaalityöntekijä.
Palveluohjaaja tekee työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelu- eli TYP-yhteistyötä TE-keskuksen kanssa, vammaispalvelun palvelutarpeen arviointia ja kolmannen sektorin yhteistyötä. Sosiaalityöntekijä vastaa lastensuojelusta ja vammaispalvelun viranomaispäätöksistä sekä on lastenvalvoja.
– Sosiaalijohtajalle jää valvonta ja kaikki vanhustyön viranhaltijapäätökset, sekä yhdessä tehtävät lastensuojelun asiat. Aikuissosiaalityön eli toimeentulotuen, päihdehuollon ja neuvonnan jaamme sosiaalityön ja toimistosihteerinkin kanssa, Hämäläinen selvittää.
Itä-Suomen aluehallintovirasto on saanut vuoden 2019 aikana myös eri tahoilta tulleita huolenilmauksia vanhustenhuollon tilanteesta Sulkavan kunnassa. Aluehallintovirasto teki 6.6. ennalta ilmoittamattomat valvontatarkastukset Attendo Tiiterontuvan toimintayksikköön ja Terveystalo Kuntaturva Oy:n Kissankellon toimintayksikköön. AVI:sta ei suostuttu kommentoimaan, millaisia huolenilmauksia se on saanut, tai mitä valvontatarkastuksessa on käynyt ilmi.
– Vireillä olevia asioita en pysty kommentoimaan ollenkaan, toteaa ylitarkastaja Kirsi Laitinen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.
Teksti: Tea Ikonen, kuva: Sofia Flygare, kuva viime kevään kuntalaisillasta palvelukeskus Ilonassa
Lue koko juttu viikon 40 Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä.