Rauhaniemen museoalueella vietettiin lauantaina Perinnepäivää toista kertaa. Tapahtuma tarjosi antiaan yli 700 vierailijalle, niin pienille kuin isoille. Entisaikojen työtapoja havainnollistettiin työnäytösten avulla.
Maamoottori käynnistyi äänekkäästi yskähtäen, mutta käynnistyipä hyvinkin. Perinnepäivässä oli esillä vanhoja koneita ja esineitä. Maamoottoreita käytettiin puimureiden, sirkkeleiden ja myllyjen voimanlähteenä maataloudessa 1900-luvun alkupuoliskolla.
Vanhat traktorit kiinnostivat erityisesti miesväkeä. Pienet pojat, Eetu Miettinen ja Leo Luostarinen kokeilivat innokkaasti traktorin pukilla istumista ja ratin pyörittämistä.
Lampaat kävivät heinänsyönnin lomassa tervehtimässä vierailijoita. Kanat ja kukko olivat kummissaan väenpaljoudesta.
Perinnepäivillä maistui lammaskaalikeitto, jota Maa- ja kotitalousnaiset tarjosivat suuresta soppatykistä.
Hukkasen tilan emäntä Mari Hukkanen esitteli tilalla kasvatettavien suomenlampaiden monen värisiä, lyhyt- ja pitkäkarvaisia lampaannahkoja ja muita lammastuotteita.
– Taljojen ja villatuotteiden lisäksi meillä on myynnissä muun muassa tuorelihaa ja lammassäilykkeitä, kertoi lampuri.
Maitotilalliset käyttivät ennen muinoin separaattoria kerman erottamiseen maidosta. Perinnepäivän työnäytöksiin kuului käsikäyttöisen maitoseparaattorin käyttöön tutustuminen. Osallistujat saivat myös itse testata lihasvoimiaan separaattorin kammen pyörittämisessä.
Työkalut teroitettiin vanhaan aikaan tahkolla. Eero Kontiainen sai tahkon pyörittäjäksi sirpin teroitukseen helsinkiläisen Aapo Virtasen, 16.
– Onhan täällä historiaa esillä ja näkee oikeasti, millaisia kädentaitoja on tarvittu, totesi Virtanen.
– Sopiva terävyys todetaan terää sormella koettamalla. Ahkeraan piti sirppiä teroittaa viljaa leikatessa, muisteli Kontiainen.
Perinnepäivillä oli esillä monia muitakin työnäytöksiä kuten pyykinpesua pyykkilautaa apuna käyttäen, perunajauhojen valmistamista, kehräämistä, punamaalin keittämistä ja vastantekoa.
Teksti: Sofia Flygare
Lue koko juttu Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä.