Lukemisen vähentyminen tai sen puute heijastuu moneen asiaan. Jos lapsena kirjat jäävät taka-alalle, heijastuu se myös tulevaisuudessa oppimiseen koulussa ja lapsen sanavarastoon.
– Koulussa huomaa selvästi, että lasten lukeminen on vähentynyt, toteaa Lohilahden koulun rehtori Kati Hämäläinen.
Samoilla linjoilla on myös kirjastonhoitaja Eija Väisänen, joka pari viikkoa sitten puhui asiasta Sulkavan MLL:n ja kunnan yhteisessä rotinatilaisuudessa kirjastolla.
– Päivi Heikkilä-Halttunen, FT, dosentti, Tampereen yliopistosta, on tutkinut asiaa ja huomannut, että lapset, joille luetaan iltasatuja kasvaa sanasyöppöjä.
Lukeminen kannattaa
Eija Väisänen kirjastosta painottaa ääneen lukemisen tärkeyttä.
– Tarinoista tulee osa lapsen arkea ja kyky käsitellä asioita ja tilanteita. Kirjat ja tarinat luovat empaattisuutta ja opettavat sosiaalisia taitoja. Lukuhetket myös auttavat lapsen keskittymiskykyä.
Asian huomaa myöhemmin myös koulussa.
– Kyllä lukemisen puute heijastuu myös kirjoittamiseen. Kielenköyhyys lisääntyy, toteaa Hämäläinen.
– Koulussa huomaa sen, missä perheissä luetaan satuja tai ylipäätänsäkin luetaan.
Otso ja Nina lukevat koulussa ja vapaa-ajalla
Lohilahden koulun 3. luokan oppilaat Otso Immonen ja Nina Suvanto kertovat, että lukevat kirjoja sekä kotona että koulussa.
– Aloitin lukemisen oikeastaan heti, kun opin lukemaan, kertoo Otso.
– Kaupoissa luin yleensä kylttejä ja kauppojen nimiä ja niin opin lukemaan, kertoo Nina.
Kaksikosta on mukavaa, kun koulussa luetaan ja pidetään lukuviikkoja. Silloin kouluun saa tuoda vähän herkkuja mukana, joka on hauskaa. Tällä hetkellä kaverukset lukevat koulussa Tulipää ja karhunsitoja -kirjaa.
– Se on tosi hyvä kirja. Siinä on paljon hauskuutta ja se on jännittävä, kertoo Nina.
– Petoeläimen kiinniottaminen on mielenkiintoista, toteaa Otso kirjasta.
Ketunpentu kannustaa perheet lukemaan yhdessä
Sulkavan kirjastolla on alkamassa projekti nimeltä Ketunpesä, joka on alle kouluikäisille lapsille tarkoitettu lukudiplomi.
– Olen aloittanut tämä kampanjan juuri lukutaidon rappeutumisen ehkäisemiseksi, kertoo Eija Väisänen Sulkavan kirjastolta.
Ketunpentu-lukudiplomi on suunnattu 0–6 -vuotiaille lapsille, lasten huoltajille, isovanhemmille ja ystäville sekä varhaiskasvattajille. Ketunpentu-lukudiplomi on yksi tapa tarttua ensimmäisiin yhteisiin kirjoihin. Lapsi saa jokaisesta hänelle luetusta ja yhdessä kuunnellusta tai itse lukemastaan kirjasta ketunpennun käpäläleiman Käpäläpassiin. Kun Käpäläpassissa on kuusi leimaa, lapsi saa kirjastosta muistoksi lukudiplomin sekä lahjaksi oman lastenkirjan. Kirjaston lastenosastolle on koottu hyllyllinen Ketunpentu-kirjoja ja naulakollinen valmiita kettukirjakasseja. Kettukirjakassi on helppo lainata sellaisenaan.
Lue lisää 6.2.2019 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä