7.6.2018
Sulkavan lukion viime lauantain lakitetuista valtaosa valmistui yrittäjyyslinjalta. Yrittäjälinja antaa valmiuksia yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen, mutta myös työelämään ylipäätään.
– World Economic Forumin mukaan 65 prosenttia nuorista tulee tekemään työtä, jota ei vielä ole olemassa. Jotta tulevaisuuden työelämässä voi pärjätä ja menestyä, tarvitaan yrittäjämäistä asennetta ja taitoja, kertoo Sulkavan lukion ja yläkoulun opinto-ohjaaja Minttu Karjalainen.
– Yrittäjäpolku käydään läpi. Opiskelut sisältävät kokeilua ja käytännön esimerkkejä. Tietoa saadaan myös ammatissa toimivilta yrittäjiltä. Oppilaat perustavat opintojen aikana sekä virtuaalisia että oikeita yrityksiä. Perustamistoimien lisäksi opiskellaan muun muassa johtamista, markkinointia ja myyntiä. Myös kansainvälisyys on osa opintoja.
Yrittäjyys on hyvin tyypillistä sulkavalaisille. Paikkakunnan omat yritykset tarjoavat opiskelijoille näköalapaikkoja yrittäjyyteen ja samalla tuovat esille yrittäjyyden moninaisen kirjon; yrittäjänä voi toimia lähes millä tahansa alalla. Tekniikan kehittymisen myötä aika ajoin syntyy uusiakin liikeideoita. Lukion yrittäjälinja antaa ajatteluun sekä uusia ulottuvuuksia että konkreettista tietoa käytännön toimista.
Opinto-ohjaajan työssään Karjalainen on nähnyt ammatinvalinnan monet haasteet. Karjalainen kertoo olevansa hyvin varovainen tilanteessa, jossa oppilas kysyy hänen mielipidettään siitä, mille alalle kannattaisi mennä, missä olisi töitä.
– Alojen työllisyysnäkymät muuttuvat, joten alalla jossa nyt on töitä saattaa olla viiden vuoden kuluttua ylitarjontaa. Työllisyys voi olla toki merkittävä tekijä ammatinvalinnassa, mutta kannattaa muistaa, että työllisyystilanne voi muuttua.
Työllisyys vaihtelee myös alueittain. Esimerkiksi lähi- ja sairaanhoitajia voi olla joillakin alueilla liikaa, vaikka valtakunnallisesti tarkasteltuna heistä olisi pulaa.
Lue lisää viikon 23 Sulkava-lehdestä!