Jenna Olin
Saksalaisen Claus Birknerin kesä on kulunut Sulkavan mökillä Linnavuoren lähellä. Hän saapui mökille kesäkuun lopussa ja aikoo lähteä syyskuun puolivälissä. Noin kymmenen vuotta eläkkeellä ollut mies viettää usein koko kesän mökillään.
– Rakastan tätä maisemaa. Se ei ole niin dramaattinen kuin Norjassa, jossa on vuoria. Mökillä oleminen tekee hyvää sielulle. Täällä on rauhallista ja hyvä rentoutua, Birkner kertoo.
Pysyvä koti sijaitsee Saksassa Dortmundin kaupungin lähellä maaseudulla, mutta kesien lisäksi Birkner vierailee Sulkavan mökillään myös talvella.
– Täällä on keskuslämmitys ja takka. Talvella voi mennä saunaan ja avantoon. Täällä voi hiihtää. Pidän talvestakin, vaikka silloin en käy mökillä niin usein, Birkner sanoo.
30 vuotta mökkeilyä Sulkavalla
Nykyään eläkkeellä oleva Birkner osti mökin noin 30 vuotta sitten, kun hän työskenteli omassa liike-elämään keskittyneessä julkaisussaan toimittajana ja kustantajana. Työelämässä hän tapasi Asko-Upo-yrityksen belgialaisen työntekijän, joka oli naimisissa suomalaisen naisen kanssa.
– Tapasin hänet lehdistötilaisuudessa ja kerroin hänelle vierailevani toisinaan Suomessa Lappeenrannan lähellä. Viikonloppuisin siellä oli meluisaa, ja hän kutsui minut mökilleen, joka oli Juvan lähellä. Siellä oli hyvin rauhallista ja kaunista. Vierailin mökillä kolme, neljä kertaa, Birkner muistelee.
Birkner pyysi belgialaista tuttavaansa kertomaan, jos mökkejä tulee myyntiin. Vuosien 1992–1993 aikana tulikin mieluisa mökki myyntiin, mutta ostoprosessi oli siihen aikaan hankala ulkomaalaiselle. Birkner sai kuitenkin lopulta ostettua mökin itselleen.
– Saksalaiset tuttavani kyselivät, mitä teen Suomessa. He sanoivat, että siellä on aina kylmää, paljon hyttysiä ja kesä kestää vain kaksi kuukautta. He kysyivät, miksi en ostanut taloa Mallorcalta tai Kanariansaarilta.
Nyt 75-vuotias Birkner aikoo pitää mökkinsä niin kauan kuin pystyy kulkemaan rinteessä sijaitsevia rappusia ylös alas.
– Mökki on osa elämääni.
Suomalaista mökkielämää
Birkner viettää aikaa mökillään niin yksin kuin ystäviensä ja perheenjäsentensä tai sukulaistensa kesken. Kerran hän laski, että yli 100 ihmistä Saksasta on vieraillut Sulkavan mökillä.
– Elän tavallista, suomalaista mökkielämää. Käyn joka päivä saunassa, kerään kanttarelleja ja mustikoita. Olen sieniekspertti ja tiedän niistä paljon. Olen Facebookissa sieniryhmässäkin. Ihmiset kysyvät minulta, voiko jonkun sienen syödä vai ei.
Mökiltä kerätyistä mustikoista valmistuu esimerkiksi kuningatarhilloa, kun mustikoihin lisätään vadelmia. Keräämiään sieniä Birkner kuivattaa.
– Täältä saa monia asioita, joita voi ottaa mukaan Saksaan.
Tänä kesänä Birkner vietti mökillään yksin kolme viikkoa, mutta parhaillaan hänellä on saksalainen ystävä vieraanaan.
– Jokainen päivä on samanlainen. Kun heräämme, hyppäämme järveen. Sitten syömme aamupalaa. Katsomme mitä tarvitsemme syödäksemme myöhemmin. Keräämme sieniä, puolukkaa, kalastamme ja saunomme. Minä kokkaan ja ystäväni tiskaa.
Muihin aktiviteetteihin kuuluvat kalastaminen, uiminen ja lukeminen. Birkner harrastaa Saksassa metsästystä ja samaa hän tekee Suomessa.
– Lokakuussa tulen Sulkavalle metsästämään hirviä.
Mökkielämä on sisältänyt vaaran hetkiäkin, sillä salama iski viime vuonna mökillään oleskelleeseen Birkneriin.
– Lensin kaksi metriä. Jouduin sairaalaan, nyt kunnossa oleva Birkner muistelee.
Suomalaisiin voi yleensä luottaa
Birknerin mielestä Suomessa ei ole helppoa saada ystäviä, sillä suomalaiset ovat hieman etäisiä.
– Pidän etäisyydestä. Kun suomalainen sanoo kyllä, hän tarkoittaa sitä. Heihin voi normaalisti luottaa. Kun saat suomalaisen ystäväksi, hän on todellinen ystäväsi.
Birknerillä on hyvä, suomalainen ystävä Sulkavalla. Ystävä auttaa Birkneriä tai järjestää apua muilta, jos tämä sitä tarvitsee mökilleen.
– Hän on tullut luokseni Saksaan metsästämään ja minut on kutsuttu täällä metsästämään.
Lisäksi Birkner tuntee lähiseudulla asuvia saksalaisia, jotka ovat naimisissa suomalaisten kanssa.
Hän harmittelee, että Suomi on muuttunut hiljaisemmaksi. Hänen mielestään matkailijoita ei tule Euroopasta samaan tapaan kuin ennen
– Soutuihin tulee vähemmän ihmisiä kuin ennen. Lahden ja Hämeenlinnan hiihtokilpailutkin ovat hiipuneet, Birkner on huomannut.
— MAINOS — Jarvi-Suomen-Valokuitu-Sulkava-lehti-255x180-vko-34-2023-PAINO-2
LISÄTIETOJA: WWW.JSVOY.FI