Sulkavan vs. kirkkoherra Susanna Vihavainen huomauttaa, että selvitysmies on tarkastellut maalaisseurakuntien tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä, joka ulottuu 20–30 vuoden päähän.
– Valitettavasti väestökehityksen suunta on laskeva niin Sulkavalla, Puumalassa kuin Juvallakin. Tuomiokapituli ja piispa Seppo Häkkinen laittoivat seurakuntaliitoksen selvittelyn liikkeelle, koska kapitulissa nousi huoli etenkin Sulkavan ja Puumalan seurakuntien tulevaisuudesta.
Vihavaisen mukaan Savonlinnan ja Sulkavan välisen liitoksen tutkiminen kulki tasavertaisena maalaisseurakuntavaihtoehdon rinnalla, jossa Sulkavan, Puumalan ja Juvan seurakunnat olisivat yhdistyneet.
– Sain kuvan, että Juvalla ja Savonlinnassa ei oltu innoissaan koko hankkeesta, mutta Savonlinnan seurakunnan luottamushenkilöt suhtautuivat avoimemmin asiaan. Savonlinnan seurakunta on jo käynyt monet liitosprosessit läpi.
Suurempi maalaisseurakunta olisi Vihavaisen mukaan joka tapauksessa ollut välivaihe, jollei tule suurta maallemuuton aaltoa esimerkiksi pandemian tai poliittisten levottomuuksien vuoksi.
– Toistaiseksi sellaista ei ole näköpiirissä.
Vaikka taloutta on Vihavaisen mukaan hoidettu Sulkavan seurakunnassa vastuullisesti, ennakoitu jäsenmäärän aleneminen 400–500 hengellä vuoteen 2030 mennessä saa hänet mietteliääksi.
– Verotulot tippuvat väistämättä.
Vaikka Vihavainen uskoo seurakuntaliitoksen olevan väistämätön tie, hän ymmärtää, jos kaikista ei siltä tunnu.
–Varmasti Sulkavalla on myös surua asian tiimoilla. Muutokset eivät ole koskaan helppoja. Toisaalta niissä voi piillä jotakin hyvääkin, kun tunteet saadaan käsiteltyä.
Ehdotuksen tehneen selvitysmies Sami Lahtiluoman mukaan ehdotukseen Sulkavan liittymisestä Savonlinnaan oli kevään kuluessa lopulta helppo päätyä.
– Yhteisessä keskustelussa löytyi hyvät perustelut liitokselle Savonlinnan kanssa. Ne käyvät ilmi raportista. Sulkavalla oli avoimuutta eri vaihtoehdoille, ja Savonlinna on tarpeeksi vahva ja liitoksissa kokenut kumppani.
Lahtiluoma ymmärtää, jos osalle seurakuntalaisista ajatus liitoksesta tuo haikeutta.
– Vanhasta ja tutusta on aina vaikea luopua, vaikka tietäisi, että se pidemmän päälle on hyvä asia. Hallinnollisesti seurakuntaliitos kyllä tarkoittaa itsenäisyyden menettämistä. Ei ole enää kirkkoherraa, seurakunnan nimeä, eikä omaa kirkkovaltuustoa, joka päättää vain Sulkavan seurakunnan asioista. Toisaalta tulee lisää resurssia sellaiseen, mikä ei ennen ole ollut mahdollista.
Savonlinnan seurakunnan vs. kirkkoherra Leena Paintola kertoo, että Savonlinnassa osattiin jo odotella Lahtiluoman suositusta Sulkavan ja Savonlinnan liitoksesta.
– On hyvä tiedostaa, että jos neuvotteluihin päädytään, siinä on valtavan paljon työtä, puhumattakaan yhteen sulautumisesta. Mutta toisaalta, jos lopulta päädytään siihen vaihtoehtoon, niin tietenkin otamme lämpimästi Sulkavan vastaan ja uskomme, että siitä tulee hyvä ja meitä kaikkia rikastuttava yhteistyökuvio.
Teksti : Hanna Partanen
Kuva: Arkistokuva
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 23/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!