Clara Rönnillä on voittajafiilis. Takana on 12 vuoden koulutaival, joka huipentui lauantaina valkolakin saamiseen.
Viimeiset kolme vuotta Clara on kuluttanut Sulkavan lukion penkkejä. Päivääkään Clara ei ole katunut lukiovalintaa, vaikka peruskoulun ja toiseen asteen opintojen kynnyksellä hän pohtikin lukio-opintoja ulkopaikkakunnalla.
– Minulla ei ollut kuitenkaan mahdollisuutta muuttaa koulun perässä pois Sulkavalta. Tänne jääminen oli hyvä päätös. Aika tuttua ja turvallista on ollut opiskella täällä, Clara toteaa.
Hänen mielestään etua on ollut esimerkiksi siitä, että monet lukion opettajat ovat tuttuja jo yläkoulun puolelta.
– Meidän opettajamme ovat ihania ja tsemppaavia. He tukevat, jos on huolia. Kaikki ymmärtävät meitä opiskelijoita, Clara hehkuttaa.
Claralla on ylioppilastodistuksen ja tavallisen lukiotodistuksen lisäksi takataskussaan liuta Sulkavan lukion yrittäjyyslinjan kursseja. Hän kokee, että yrittäjyyslinja on antanut tavallista työelämää varten paljon hyödyllistä tietoa. Yrittäjyyslinjan myötä myöskään ajatus oman yrityksen perustamisesta jonain päivänä ei tunnu mahdottomalta.
Yrittäjyyslinjan merkittävimpänä oppina Clara pitää nyrkkisääntöä, että asiakas on aina oikeassa.
– Kun lukio loppuu, monet menevät kaupan kassalle töihin. Jos asiakas tulee toteamaan, että tässä on jokin virhe, myyjä ei saa sanoa, että olet väärässä, Clara sanoo.
– Toinen yrittäjyyslinjan iso oppi on esiintymistaidon vahvistuminen ja omaan itseensä uskominen, hän kiittelee.
Ylioppilaskokeissa koronaviruksen tartuntariski huomioitiin lisäämällä keväälle ylioppilaskoepäiviä sekä ohjaamalla ylioppilaskokelaat kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin ennen kirjoituksia. Claran näkökulmasta merkittävin ero normaalitilanteen kirjoituksiin oli se, että kokelaat käyttivät koetilanteessa maskeja ja desinfioivat kätensä käsidesillä luokkaan saapuessaan.
Clara hajautti ylioppilaskirjoituksensa kolmannen vuoden aikana. Syksyllä hän kirjoitti lyhyen matematiikan ja psykologian, keväällä pitkän englannin, uskonnon ja äidinkielen. Varsinkin reaaliaineet olivat koulussa hänen suosikkejaan.
– Lempiaineitani olivat psykologia ja uskonto. Tykkäsin myös äidinkielestä.
Clara on jättänyt hakupaperit kahteen paikkaan Tampereen ja Jyväskylän yliopistoihin sosiaalityön opintoihin. Molempiin haettiin saman pääsykokeen kautta.
– Olen aika varma, etten pääse sisään. Meninkin sinne lähinnä katsomaan, millainen koe se on.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 23/2021. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!