Lapsi, jolle on luettu, osaa ratkaista konfliktitilanteita. Lisäksi hän on koulun aloittaessaan huimasti edellä sellaista, jolle ei ole luettu, toteaa kirjastonjohtaja Eija Väisänen.
Väisänen on tehnyt koko 25-vuotisen kirjastouransa ajan suunnattomasti töitä lasten lukemisharrastuksen hyväksi eikä vieläkään väsy painottamaan sitä, miten tärkeää vanhempien on lukea lapsille ääneen.
– Se on oikeastaan ainut tapa, joka kehittää lapsen sanavarastoa. Se antaa lapselle välineitä itseilmaisuun ja kehittää empaattisuutta ja sosiaalisia taitoja. Peruskoulusta pääsevällä nuorella pitäisi olla sujuva lukutaito, sillä huono lukutaito on nuorten suurimpia syrjäytymisen uhkia.
Kirjastouransa aikana Väisänen on kohdannut tuhansia lapsia ja nuoria Sulkavalla, naapurikunnissa ja eri puolilla Savoa ja innostanut heitä tarttumaan kirjoihin. Hän sai kipinän kirjavinkkaukseen kirjastouraansa aloitellessaan.
– Aloitin Sulkavan kirjastossa toukokuussa 1995. Suoritin kirjastoaineita Seinäjoella, ja kirjavinkkaus oli siellä yhtenä opintojen osa-alueena. Sain silloiselta kirjastonjohtajalta Kenolan Salmelta hyvät puitteet viedä täällä asiaa eteenpäin.
Vuoden alusta Väisänen on jäämässä töistä pois, ensin lomille ja sitten myöhemmin keväällä eläkkeelle. Työuraa Sulkavan kunnan palkkalistoilla ehtii kertyä lähes 45 vuotta, sillä ennen kirjastouraansa Väisänen työskenteli kunnan keskustoimistolla konekirjoittajana 18 vuotta.
– Tulin Sulkavan kuntaan töihin 11.10.1976. Konekirjoittajana pääsin tutustumaan päätöksentekoon aika läheltä. Kirjoitin kaikki esityslistat ja pöytäkirjat, Väisänen kertoo.
– Se oli eri maailma kuin nykyään. Kun tulin kirjastolle, tulin ihan uuteen maailmaan. Koin sen kuitenkin heti omakseni, hän sanoo.
Väisänen toteaa kirjastotyöskentelyn olevan ennen kaikkea asiakaspalvelua.
– Tuotamme ihmisille palvelua ja hyvää mieltä. Täällä ihmiset kohdataan tasapuolisesti, ja kaikkia palvellaan samalla tavalla. Ihmiset arvostavat kirjastoja todella paljon.
Teksti ja kuva: Tea Ikonen
Tämä on lyhennelmä jutusta. Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 51/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!