Osuuskauppa Suur-Savo haluaa perustaa Sulkavalle polttoaineen kylmäjakeluaseman ja on pyytänyt Sulkavan kuntaa käynnistämään asemakaavamuutoksen, joka mahdollistaisi jakeluaseman toimimisen Halpalinnan tontilla. Sulkavan kunnanhallitus hyväksyi maanantai-iltana kaavamuutoksen käynnistämissopimuksen ja asemakaavaluonnoksen.
Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen kertoo, että jakeluasema päätettiin perustaa sulkavalaisten pyynnöstä.
– Meille on useamman vuoden ajan tullut asiakaspalautetta ja pyyntöjä, että voisiko Osuuskauppa perustaa Sulkavalle jakelupisteen. Haluamme taata sen, että sulkavalaisilla on polttoainejakelupiste, josta tavara ei lopu kesken ja jonka hinnat ovat edulliset. Se parantaa kunnan peruspalveluja.
Kylmäjakeluaseman on tarkoitus valmistua kesään 2021 mennessä. Hämäläisen mukaan sopivaa paikkaa jakelupisteelle on ollut vaikea löytää, mutta lopulta päädyttiin Halpalinnan tonttiin. Suunnitelmissa on ostaa ja purkaa tontilla nykyisin oleva rakennus.
– Sen paikalle rakennetaan siisti ja nykyaikainen ABC-ketjun mukainen kylmäasema, ja tulevaisuudessa voidaan rakentaa tankkausmahdollisuus myös veneilijöille, mikäli kysyntää on.
Halpalinnan tontille päädyttiin sen keskeisen sijainnin takia. Myös S-marketin yhteyteen kartoitettiin jakeluasemaa, mutta siinä oli liian vähän tilaa.
– S-marketin tontti olisi ollut paras, mutta se on jo tupaten täynnä. Monia muitakin paikkoja katsottiin, mutta Halpahalli oli keskeisin niistä. Osuuskaupan hallitus on jo tehnyt investointipäätöksen asiasta.
Jos suunnitelmat toteutuvat, on ennen kylmäaseman rakentamista edessä maaperän puhdistus. Kiinteistöllä tehdyistä tutkimuksista ELY-keskuksen vuonna 2008 antaman lausunnon mukaan tontilla on harjoitettu polttonesteiden jakelutoimintaa 1940-luvulta 1980-luvun puoliväliin saakka Osuuskunta Eka-Yhtymän toimesta.
Vuosien 2000–2006 välisenä aikana tontin maaperästä ja pohjavedestä poistettiin öljyhiilivetyjä erilaisilla kunnostusmenetelmillä noin 2 800 kilogramman verran. Tontilla sijaitsevan rakennuksen alle jääneet haitta-aineet jätettiin puhdistamatta hankalan puhdistettavuuden vuoksi. Maaperään jääneiden haitta-aineiden ei nähty aiheuttavan vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle alueen silloisessa käytössä.
Tontille jäi kuitenkin maankäyttörajoite, ja Etelä-Savon ympäristökeskus suositteli, että mikäli kiinteistö joskus puretaan, pilaantunut maaperä kunnostettaisiin samassa yhteydessä.
Heikki Hämäläisen mukaan Osuuskauppa Suur-Savo on sitoutunut puhdistustoimenpiteisiin.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 28/2020. Tilaa lehti täältä tai lehden digiversio täältä.