Sulkavalta kotoisin oleva, LUT-yliopistolla työskentelevä Eveliina Repo, on saanut arvokkaan Emil Aaltosen Säätiön apurahan. Repo tarkastelee perustettavan tutkimusryhmänsä kanssa uusia innovatiivisia menetelmiä, joilla voidaan ottaa talteen arvokkaista metalleja muun muassa teollisuuden sivuvirroista ja elektroniikkaromusta.
Emil Aaltosen Säätiö jakoi vuoden 2018 projektiapurahat 15. marraskuuta. Yksi rahoituksen saajista on tutkija, tekniikan tohtori ja apulaisprofessori Eveliina Repo, LUT-yliopistosta School of Engineering Sciencesta.
– Apurahan saaminen tuntuu todella hienolta, koska tämä apuraha on yksi vaikeimmista saada ja joka vuosi jaetaan vain yksi tekniikan alalle. Lappeenrannan yliopistolla kukaan ei ole aikaisemmin tätä rahoitusta saanut. Uuden tutkimusryhmän perustaminen ei olisi mahdollista ilman ulkopuolista rahoitusta, Repo kertoo.
Merkittävä ja arvokas asia
LENSin dekaani Riina Salmimies kehuu rahoitusta merkittäväksi saavutukseksi ja arvon osoittamiseksi tutkimusfokusta kohtaan.
– Kilpailu kyseisestä rahoituksesta on todella kova, joten sen saaminen on arvokas asia. Menestyvät naiset tekniikan alalla ovat edelleen harvinaisuus, tämä on senkin takia huippujuttu, toteaa Salmimies.
Emil Aaltosen Säätiö myönsi projektiapurahoja yhteensä 1 680 000 euroa kahdeksalle tutkimusryhmälle. Tutkimusryhmille suunnattujen kolmivuotisten projektiapurahojen lisäksi säätiö myöntää henkilökohtaisia apurahoja tutkimustyön tekemiseen väitöskirjatyöntekijöille ja post doc -tutkijoille.
Revolle myönnettiin 210 000 euron apuraha kolmivuotiseen työskentelyyn ja tutkimusryhmän perustamista varten. Ryhmän on tarkoitus tehdä kansainvälisesti kilpailukykyistä tutkimusta metallien uusien talteenottomenetelmien parissa.
Arvokkaita metalleja, kuten harvinaisia maametalleja sekä jalometalleja, tarvitaan tietoyhteiskuntamme ylläpitämisessä ja kehittämisessä sekä vihreän teknologian sovelluksissa.
– Esimerkiksi nämä metallit ovat välttämättömiä piirilevyjen, LCD-näyttöjen, aurinkopaneelien, sähköautojen akkujen sekä tuulivoimaloiden generaattoreiden valmistamisessa, Repo kertoo.
Lue lisää 29.11.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä