Pää tuntuu raskaalta räkäpallolta ja kurkku tuntuu vaihtuneen pistelevään kaktukseen. Jokainen lienee tehnyt tuttavuutta flunssan oireiden kanssa useammankin kerran. Tautikierre on myös arkipäivää monissa lapsiperheissä, kun kesälomilta on palattu työpaikoille, kouluihin ja päivähoitoon.
– Kyllä flunssa-aalto iski tänä syksynä todella nopeasti. Jo toisella kouluviikolla alkoi sairastelut ja tauti on nyt käytännössä käynyt läpi koko koulun, toteaa Sulkavan yhtenäiskoulun Lohilahden yksikön johtajaopettaja Kati Hämäläinen.
Hämäläinen arvelee nuhakuumeen ja yskän olevan yleisin tauti lapsilla.
– Yleensä tautiaika on pahimmillaan myöhemmin syksyllä, loka-marraskuussa, mutta tänä vuonna ollaan siis hurjasti etuajassa.
Kouluterveydenhoitaja Kaarina Virran mukaan syksy ei ole mitenkään poikkeuksellinen tautien osalta.
– Kun koulu alkaa, niin ensimmäisellä viikolla on jo nuhakuumetta. Itsekin sairastuin toisella viikolla.
Virran mukaan flunssaisia oppilaita löytyy joka luokalta. Muita tauteja ei hänen tietoonsa ole kantautunut.
– Voi toki olla yksittäisiä tapauksia.
Syksyisin ja keväisin alkavat jyllätä myös virusperäiset entero– ja parvorokot. Vesirokkoa vastaan lapsia alettiin rokottaa vuosi sitten. Se kitkee tautia tehokkaasti pois.
Myös vatsatauteja esiintyy aika usein, mutta ne ovat yleensä yksittäistapauksia, jotka eivät epidemiaksi asti yllä.
Kausi-influenssa iskee yleensä joulun jälkeen. Joskus se ennättää jylläämään ennen joulua, joskus myöhemmin keväällä. Tautiin varaudutaan influenssarokotuksilla, jotka alkavat marraskuussa.
Kuvituskuva: Gundula Vogel/Pixabay
Lue koko juttu to 20.9.2018 ilmestyneestä Sulkava-lehdestä!