Kiikkurantaan saatiin varsin arvovaltainen vieras, kun kuningas Kustaa III piipahti 1700-luvun lopulta kunnioittamaan Porilaisten haudan kesätapahtumaa. Nykyaikaisesti autolla paikalle saapunut majesteetti tarkasti ensi töikseen kunniakomppanian.
– Sotilaat olivat upeasti rivissä. Olivatko he Savon prikaati? Olli Uotisen esittämä kuningas kysäisi punaiseen univormuun sonnustautuneelta Kurt von Stedingkiltä, joka erehdyttävästi muistutti professori Timo Vihavaista.
Saatuaan myöntävän vastauksen Kustaa III paljasti usein pohtineensa, mistä mahtoi johtua savolaisten miesten urhoollisuus sodassa. Hän arveli keksineensä vastauksen.
– Minä luulen, että se on se ruoka, mitä he syövät. Fisktuppe, kalakukko? Se antaa heille viisauden, voiman ja rohkeuden! Siksi he pärjäävät erittäin hyvin kaikissa sodissa, mitä ovat käyneet.
Kiikkurantaan ja sitä ennen Halttulaan, Porilaisten haudalle, oli kokoonnuttu muistelemaan kuningas Kustaa III:n sotaa ja sodan uhreina Halttulan sotilashautaan laskettuja Älvsborgin rykmentin miehiä, joiden mukaan hautaa kutsutaan Porilaisten haudaksi.
Kurt von Stedingkinä esiintynyt Timo Vihavainen kertoi yleisölle, että Kustaa III oli Suomen kannalta tärkeimpiä Ruotsin hallitsijoita, sillä hän kiinnitti Suomeen paljon huomiota. Lisäksi hallitsijan elämä liittyi monessa kohdassa Suomeen. Yksi niistä oli miehen mukaan nimetty sota.
– Kustaa III oli mukana Ruotsinsalmen eli nykyisen Kotkan suuressa meritaistelussa, joka myös on näihin päiviin asti pohjoismaiden suurin taistelu.
Myös monet Kustaa III:n tärkeistä miehistä liittyivät Suomeen jotenkin. Saksasta kotoisin ollut Kurt von Stedingk oli Savon prikaatin komentaja ja Rantasalmella vaikuttanut Adolf Fredrik Monk auttoi kruununperijä Kustaa IV:n alkuunpanemisessa. Siitä, mitä se käytännössä tarkoitti, ei Timo Vihavaisen mukaan ole tietoa. Joka tapauksessa asiasta ei meinannut tulla mitään ilman Monkin apua.
– Jos sanottaisiin, että Rantasalmen pojat pistivät kuningas Kustaa IV:n alulle, se on luultavasti liioittelua, Vihavainen kuitenkin sanoi.
Lue koko juttu torstaina 26.7.2018 ilmestyneesetä Sulkava-lehdestä!