20.6.2018
Savonlinnan Järvipelastajilla on vuosittain noin sata tehtävää. Veneilykaudella hälytyspuhelimet piippaavat tiuhaan.
Hälytyksen tullessa päivystysvuorossa olevat pelastajat lähtevät välittömästi liikkeelle.
– Kerran miehistö oli hälytyksen tullessa kaupassa ja juuri menossa kassalle. He jättivät ostokset siihen ja säntäsivät heti matkaan. Kun palasimme takaisin parin tunnin kuluttua, kärrit olivat edelleen ostosten kanssa odottamassa ja jatkoimme kauppareissua siitä, mihin se oli jäänyt, kertoo Savonlinnan Järvipelastajien puheenjohtaja Esa Hirvonen.
Yhdistyksellä on käytössään kaksi pelastusalusta. Veneiden tukikohta on Savonlinnassa, mutta pelastustoimia tehdään alueella, joka ulottuu Puumalasta Heinävedelle.
– Yhteistyötä tehdään muiden järvipelastusyhdistysten kanssa. Lähinnä pelastustehtävää oleva alus pyritään laittamaan matkaan aluerajoista riippumatta.
Savonlinnan Järvipelastajat auttoivat viime vuonna neljässätoista karilleajossa.– Jos veneilijän huomio menee elektroniikan ja mittareiden tuijotteluun, syntyy helposti vaaratilanteita. Luonnon ja ympäristön havainnointi olisi turvallisuuden kannalta tärkeää vesillä liikuttaessa. Toinen usein vaaratilanteita aiheuttava tekijä on se, että kaikki veneilijät eivät noudata väistämissääntöjä.
Pelastusmiehistö koostuu vapaaehtoisista, jotka eivät saa työstään palkkaa. Savonlinnan Järvipelastajissa on aktiivitoiminnassa mukana nelisenkymmentä henkilöä, jotka tulevat lähialueilta. Rahallisen korvauksen sijaan pelastajia innostaa tiivis sosiaalinen yhteisö, koulutusmahdollisuudet ja ihmisten auttamisesta saatava hyvä mieli.
– Hyvin samanhenkistä porukkaa ollaan. Keski-ikä on vähän yli neljäkymmentä. Yhteistyö on hioutunut vuosien varrella saumattomaksi ja mukana olijoiden vaihtuvuus on pientä.
Hirvonen kertoo, että kylmiltään pelastustehtäviin ei joudu. Uudet jäsenet koulutetaan perusteellisesti. Veneilytaitojen lisäksi koulutus sisältää ensiaputaitoja, pelastustekniikkaa sekä teknistä tietoutta esimerkiksi veneiden moottoreista. Koulutettavat toimivat ensin kansimiehinä ja opettelevat sinä aikana pelastustehtävissä vaadittavat taidot. Hälytysmiehistön jäseneksi pääsy kestää noin vuoden.
Lue koko juttu viikon 25 Sulkava-lehdestä.