Toimeentulotuen siirtäminen kunnilta Kelalle on epäonnistunut pahoin. Kelan hakemuskäsittelyn ruuhkautuminen on kääntänyt Kelan katseet kohti kuntia. Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen on lähettänyt kunnille harvinaislaatuisen avunpyynnön tilanteen selvittämiseksi.
Kansaneläkelaitos on rekrytoinut väkeä, mutta kädet eivät riitä. Nyt apua toivotaan kuntien viranhaltijoista. Myös Sulkavalle on tullut tämä toive.
Sosiaalijohtaja Sanna Hämäläisen mukaan siirron aiheuttama lisätyö ei pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä.
— Kunnat ja Kela ovat jumpanneet näitä ohjeita jo vuoden, eli ei pitäisi olla yllätyksenä, että tämä siirros teettää lisätyötä, ei edes Kelalle, painottaa Hämäläinen.
Sulkavalla ei sosiaalijohtajan mukaan ole mahdollista irrottaa työntekijöitä aputöihin.
— Työntekijöitä ei toimeentulotukeen enää erikseen kunnissa juuri ole. Meillä ja esimerkiksi Savonlinnassa tiedettiin organisaatiomuutoksen tulevan 1.1.2017 ja etuuskäsittelyyn ei luultu olevan enää tarvetta. Puolikas sosiaalityöntekijä koko sosiaalitoimessa ei vain ole siirrettävissä. Toisaalta Attendoon siirtyminen on vain lisännyt Sulkavalla kunnan virkatöinä sosiaalitoimeen jääneitä hommia eli senkään takia ei kyllä tähän pystytä. Eri asia on, kuinka kauan näillä siirretyillä taas menisi Kelan ohjelmien käyttöönotossa ja kuinka paljon se oikeasti purkaisi ruuhkaa, pohtii sosiaalijohtaja hankalaa tilannetta.
– Täydentävä toimeentulotuki on kunnan meno. On vähän väärin, että Kelan johtaja vetoaa kuntia tätä käyttämään oman palvelunsa ruuhkan vuoksi. Toisaalta olemme ilman käskyäkin näin tehneet ja tulemme jatkossakin tekemään.
Sosiaalijohtaja Sanna Hämäläisellä on näkemys ruuhkan syistä.
– Oma arvioni on, että ruuhkassa on kaksi pääsyytä; Kela ei tee ”avoimia” päätöksiä, eli jos menot eivät oikeuta toimeentulotukeen hakuhetkellä, tehdään kielteinen päätös, vaikka kaikki kuukauden laskut eivät olisikaan juuri silloin kasassa. Sitten pitää tietysti tehdä uusi hakemus ja uusi päätös, kun laskuja tulee lisää. Eli kaksinkertainen vaiva. Kunnat tekivät päätöksen niin, että siihen jäi avoimeksi kohtuullisten terveydenhuoltomenojen ja asumiskulujen osuus. Toisaalta idea varmaan onkin se, että ihmiset ensin maksavat kaiken itse ja sitten Kela jälkikäteen korvaa, kuten sairaskuluissa.
Tämä Kelan ajatus ei kuitenkaan toimi elävässä elämässä.
– Nyt vaan on niin, ettei toimeentulotuella elävällä ole kuukauden rahaa säästössä, eikä saisi ollakaan, koska sehän katsotaan säästöksi! Siinä olen samaa mieltä Elli Aaltosen kanssa, että jonkinlainen porrastus olisi ehkä pelastanut tilanteen. Ainakin tämä vuodenvaihde on paha, koska sairaskulujen omavastuut eivät ole täyttyneet, eli lääkkeet, kyydit ja hoitokulut ovat huipussaan vuoden alussa. Tämä on se toinen syy, pahimpaan mahdolliseen aikaan tulee, kun samaan aikaan tulotkin muuttuvat.