Kun luonnonsuojelualueelle halutaan rakentaa jotain, tarvitsee monia asioita yhteensovittaa. Asia mutkistuu entisestään, jos alueella on muinaisjäännöksiä, kuten Pisamalahden linnavuorella. Kun sinne haluttiin rakentaa uusi reitti ja uudet portaat, piti polun suunnasta päätettäessä olla mukana arkeologeja, suojelubiologi ja aluesuunnittelija, jotta kaikki mahdollinen tulisi otettua huomioon.
– Kun tehdään näitä polkulinjastoja, pitää varmistaa se, ettei samalla tuhoudu mitään arvokasta. Lisäksi prosessissa on ollut mukana Metsähallituksen ja Sulkavan kunnan lisäksi Savonlinnan maakuntamuseo ja Museovirasto, kertoo Metsähallituksen suunnittelija Miina Auttila.
Lisäksi tarvitaan rahaa. Rahoituksen puute olikin siirtänyt jo vuosia suunnitteilla olevaa linnavuoren uudistushanketta eteenpäin.
– Näiden portaiden saaminen tänne on ollut aika pitkällinen prosessi. Mutta nyt tämän hallitusohjelman aikana Metsähallituksen budjettirahoitus on kasvanut, ja lisäksi olemme saaneet tulevaisuusinvestointirahoja, kertoo arkeologi ja Metsähallituksen kulttuuriperinnön erikoissuunnittelija Tanja Tenhunen.
Tenhunen innostuu kehumaan Pisamalahden muinaislinnaa Suomen hienoimmaksi. Mutta voiko se todellakin olla Suomen hienoin?
– Kyllä se on. Tällaisia muinaislinnoja on Suomessa noin sata, mutta näin hienosti näkyviä varustuksia ei ole muualla. Varustukset ovat todella korkeat verrattuna muihin. Lisäksi kun lähestytään muinaislinnaa täältä alhaaltapäin, on efekti todella majesteetillinen.
Tenhunen jatkaa kertomalla, että korkeimmillaan kivivalli on yli kaksimetrinen, ja se kiertää koko linnavuoren niitä osioita lukuun ottamatta, joissa pystysuora kallioseinämä on jo itsessään tarpeeksi jyrkkä kulkueste. Kivivallin päällä on lisäksi ollut puuvarustukset. Pisamalahden linnavuori on ilmeisesti ollut pakolinna, sillä pysyvän asutuksen merkkejä ei ole vuoren laelta löytynyt.
– Tuolla ylhäällä ei myöskään ole vesilähdettä, eli paikka on lyhytaikaiseen pakenemiseen tarkoitettu.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Julkaisemme nettisivuillamme lyhyitä pätkiä jutuistamme. Lue juttu kokonaisuudessaan Sulkava-lehden numerosta 46/2020. Tilaa lehti täältä tai osta digiversio!