Sulkava on saanut uuden sosiaaliohjaajan. Virkaan valittiin partalansaarelaislähtöinen sosionomi (AMK) Mirjam Reponen, joka oli miettinyt jo jonkin aikaa paluumuuttoa vanhaan kotipitäjäänsä.
– Aika tuntui kypsältä paluumuuttaa, ja sitten tuli tämä mielenkiintoinen työpaikka tarjolle.
Työ alkoi juhannuksen jälkeen, ja ensimmäisellä viikolla Reponen perehtyi työntekoon Sosterin Rantasalmella olevien työntekijöiden johdolla. Reposen vastuualueeseen kuuluu ennaltaehkäisevän ja täydentävän toimeentulotuen hakemusten käsittely ja aikuissosiaalityö. Sulkavalla työskentelee lisäksi aikaisemmin sosiaalijohtajana toiminut, nyt sosiaalityöntekijäksi siirtynyt Sanna Hämäläinen. Osa Sulkavan sosiaalitoimen palveluista siirtyi Sosterin alaisuuteen 1.6. alkaen.
Reponen muutti aikoinaan Sulkavalta Jyväskylään opiskelemaan saksan kieltä ja kulttuuria. Hän ehti lukea yliopistossa kieliä ja yhteiskuntapolitiikkaa ennen kuin vaihtoi opinnot ammattikorkeakoulun sosionomiopintoihin. Reponen valmistui sosionomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Lisäksi Reponen on ehtinyt opiskella draamakasvatuksen perusopinnot ja erityispedagogiikkaa.
– Valmistumisen jälkeen työskentelin ohjaajana asumisyksikössä, jossa oli autismin kirjon henkilöitä.
Reponen on työskennellyt myös koulunkäynnin ohjaajana ja kotihoidon ohjaajana. Työkokemuksen kerryttäminen alkoi kuitenkin jo 15-vuotiaana Reposen vanhempien Juha ja Riitta Reposen ylläpitämässä Hoivakoti Koskelassa, jossa Reponen on siitä lähtien käynyt kesätöissä.
Opintojensa aikana Reponen ehti myös käydä Brasiliassa harjoittelussa.
– Sain ohjata draamatyöskentelyä päihdekuntoutujille eräässä nunnayhteisön ylläpitämässä kuntoutumispaikassa.
– Taustalla oli aika karuja kokemuksia, ja luottamus toisiin ihmisiin oli monella heikko. Työskentely piti aloittaa varovaisesti, mutta sitten ryhmä innostui, mikä yleensä on näissä menetelmissä tavoitteenakin. Lopulta tekeminen alkaa kummuta ryhmästä itsestään.
Reponen toivookin, että voisi Sulkavalla harrastuksenaan ohjata draamaa ja kehittää muutakin kulttuuriin ja taiteeseen liittyvää.
– Ja tokihan luovuutta tarvitaan myös sosiaaliohjaajan työssä.
Teksti ja kuva: Hanna Partanen
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 27/2020. Tilaa lehti täältä.