Venäläisestä suurmiehestä Alexander Suvorovista kaavaillaan päähenkilöä uudelle Järvi-Suomea halkovalle matkailureitille, jota suomalaiset puuhaavat yhdessä venäläisten kanssa. 1700-luvulla eläneen sotasankarin brändäys nostaa esiin kysymyksiä siitä, miten eri tavoin viholliskansat tarkastelevat yhteistä historiaansa.
Suvorov-matkailureitin kehittäminen etenee pienin askelin. Venäläisen sotasankarin Alexander Suvorovin vaiheita hyödyntäviä matkailuelämyksiä aikovat EU:n tuella tuottaa Olavin Kilta ry ja myös Sulkavalla toimiva Tykkipursiyhdistys ry. Tarkoitus on edistää alueen matkailua elävöittämällä historiaa ja luomalla yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa erilaisia tapahtumia, reittejä, ohjelmia, opastuksia, ruokia ja reseptejä Saimaan alueella ja myös Venäjän puolella. Hanke sai EU:lta helmikuussa mittavan 1,3 miljoonan euron rahoituksen.
Äskettäin projektia varten tehtiin ensimmäinen hankinta: 1700-luvun replikatykki, jota voidaan käyttää sotilasryhmien esiintymistä tukemassa eri tapahtumissa. Koeampumisia kaavaillaan jo kesälle ja syksylle 2020.
– Tykki on Rautpohjassa valmistettu jäljennös 1700-luvun lopulla käytössä olleista kaksinaulaisista tykeistä. Sen ammus oli noin 800 gramman painoinen, kertoo Tykkipursiyhdistys ry:n puheenjohtaja Timo Vihavainen.
Vihavaisen mukaan paikallishistoria jää paremmin mieleen, kun sitä elävöittää sopivilla välineillä. Samoilla linjoilla on Pyhän Olavin Kilta ry:n puheenjohtaja Timo Auvinen.
– Toivomme, että Itä-Suomeen saataisiin tämmöinen perusinfrastruktuuri ja valmius tällaisten historiallisten tapahtumien toteuttamiseen. Tarkoitus olisi, että kuka tahansa tapahtuman järjestäjä voisi tilata sotilas- tai ampumanäytöksen tapahtumaansa.
Alexander Suvorov on yksi Venäjän arvostetuimpia historianhahmoja. Suvorov lähetettiin Suomeen johtamaan Vanhan Suomen eli Kaakkois-Suomen ja Ruotsin rajan alueen kunnostustöitä Kustaan sodan jälkeen 1790-luvulla. Hän oli muun muassa kunnostamassa Olavinlinnaa ja rakentamassa Telakanavaa. Suomalaisille etäiseksi jäänyt Suvorov on venäläisille erittäin tuttu.
– Meillä ei Suvorovia tunneta, mutta Venäjällä hän on superjulkkis, jonka nimen jokainen oppii tuntemaan jo ennen kouluikää, toteaa Vihavainen.
Suvorovissa havainnollistuu myös suomalaisten ja venäläisten erilainen tapa katsoa historiaa.
– Suvorovilla oli suomalaiset sukujuuret. Hänen sukunsa tuli Suomen puolelta 1600-luvun loppupuolelta. Venäjällä tämä halutaan unohtaa, mutta me tietenkin nostamme sen esille.
Rantasalmella asuvalle turistioppaalle Dmitrii Ovchinnikoville asetelma on tuttu. Ovchinnikov on tuonut venäläisiä turisteja Suomeen 15 vuoden ajan, ja aina hän kertoo myös Suvorovin Suomessa viettämästä ajasta.
– Kaikki venäläiset ovat kiinnostuneita Suvorovista, joka nähdään heikosta asemasta ponnistaneena vahvatahtoisena sankarina. Monille on kuitenkin uusi asia, että Suvorov olisi käynyt Suomessakin..
Suomalaisten ja venäläisten välistä yhteistyötä Ovchinnikov pitää erittäin hyvänä asiana. Toisenlaisiin historiankäsityksiin tutustuminen on hyödyllistä.
– On erittäin mielenkiintoista, että entiset vihollisosapuolet voivat nyt katsoa historiaa toinen toistensa silmin. Me olemme kaikki ihmisiä, joilla on kullakin oma näkökulmansa, mutta pohjimmiltaan tarvitsemme kaikki samoja asioita, olimmepa suomalaisia, venäläisiä tai afrikkalaisia. Tarvitsemme lämpöä, rauhaa, hyvää ruokaa ja terveitä lapsia. Sotaa emme tarvitse ollenkaan.
Teksti: Hanna Partanen
Kuva: Kristian Liljeström
Lue koko juttu Sulkava-lehden numerosta 23/2020. Tilaa lehti täältä.