Lauantaina keskuskoulun kotitalousluokassa kuului iloinen puheensorina. Kymmenkunta äijää kokoontui yhteen Marttiina Sihvolan johdolla kokkaamaan maukasta ruokaa. Opettaja oli äijien mielestä todella hyvä.
Äijät kokoontuivat yhteen ensimmäisen kerran kolmisen viikkoa sitten. Ensimmäisellä kerralla mukana oli 14 innokasta ruuanlaitosta kiinnostunutta äijää. Päivä oli mukava ja tieto mukavasta kurssista alkoi levitä myös muille.
– Kyllä minulta on kaupassa tultu kyselemään, että vieläkö kurssille mahtuisi mukaan, naurahti Sihvola.
Tällä hetkellä kurssille ei kuitenkaan enää mahdu mukaan. Viimeinen kerta on noin kolmen viikon kuluttua, mutta kiinnostusta uudelle kurssille löytyy.
– Kevääksi on suunnitteilla samantyyppinen kurssi, totesi Sihvola.
Arkiruokaa ja pyhäruokaa
– Viimeksi tehtiin enemmän arkiruokaa, nyt vähän enemmän pyhäruokaa. Tulossa on isänpäivä ja muitakin juhlapäiviä, joten tästä saa hyviä vinkkejä ruokapöytään, totesi Sihvola.
Tällä kertaa ruokalistalla oli pähkinäinen uunilohi, olutmestarin possupata, keitetyt perunat, pohjoisten makujen salaatti ja focaccia-leipä. Jälkiruuaksi nautittiin hedelmäsalaattia jugurttikastikkeella ja juotiin kahvit.
– Kaksi ryhmää voisi valmistaa kalan ja kaksi ryhmää possupataa.
Ryhmien valinnat olivat helppoja ja valinnat syntyivät helposti.
– Tykkään lohesta ja sen vuoksi halusin valmistaa lohen, totesi Markku Kemppinen.
Kun jokainen oli saanut essun päällensä ja kädet pestyä, aloitettiin ruuan valmistus. Opettaja kierteli jokaisen luona ja kyseli ja opetti kädestäpitäen miten toimitaan.
– Mukavaa, kun saadaan näin henkilökohtaista opetusta, oli monen mielipide.
Keittiöstä alkoi pian leijailla herkullinen ruuantuoksu. Toimittajan käydessä katsomassa jokaisen äijän luona aikaansaannoksia ja haistelemassa (ja ehkä vähän myös maistelemasa) herkullisen näköisiä herahti vesi kielelle.
Mukavaa yhdessäoloa
Yhdessäolo ja ruuanlaitto ovat kurssilla pääasia. Kokkailun lomassa vaihdetaan kuulumiset ja opitaan koko ajan uutta.
– Täällä saa todella paljon erilaisia niksejä ja vinkkejä, joita voi kotona hyödyntää, totesi Markku Kemppinen.
Ruokaohjeet saa mukaan kotiin, joten reseptit voi laittaa testaukseen kotona.
Kun ruoka alkoi olla valmista, katettiin pöytä. Pöytään laitettiin lautaset, servetit ja kyttilät palamaan. Tuntui ihan juhlalle.
– Tällä kertaa voisimme tehdä niin, että katetaan yksi pitkä pöytä ja noutopöytä erikseen, neuvoi Sihvola.
Toimittajakin pääsi maistelemaan, mitä kaikkea äijät olivat päivän aikana saaneet aikaan. Täytyy todeta, että hyvältä maistui. Liha oli mureaa ja jälkiruoka kruunasi koko kattauksen.
Voisihan tänne tulla seuraavallakin kerralla. Silloin on kuulemma suklaakakkua.