Koiran, kissan tai minkä tahansa muun luontokappaleen hallussa pitäminen vaatii ihmisiltä viisautta ja vastuullisuutta. Asiattomaan eläintenpitoon on velvollisuus puuttua ilmoittamalla siitä viranomaisille.
Eläinsuojelulaki määrää eläinten pitopaikkaa, hoitoa ja kohtelua koskevista asioista. Hoidossa olevaa eläintä ei saa kohdella kaltoin eikä laiminlyödä.
– Esimerkiksi koira on laumaeläin, joka kokee yksin jättämisen rangaistuksena ja kärsii siitä, totesi valvontaeläinlääkäri Tiiu Järvensivu Sosterista.
Hän mainitsee tapauksesta, jossa metsästyskoiria pidettiin autiotalon pihassa häkissä keskellä metsää. Omistaja kävi pikaisesti ruokkimassa koiria kerran vuorokaudessa. Kohtelu oli asiatonta.
Eläimen on saatava riittävästi sille sopivaa ravintoa ja juotavaa, mutta se tarvitsee myös muuta hoitoa kuten vaikkapa koirien tapauksessa ihmisen läsnäoloa, positiivista huomioita ja käytöskoulutusta.
Perusasioihin kuuluu myös liikunta.
– Koiran on saatava riittävästi liikuntaa. Liikalihavuus on koirilla isompi ongelma kuin laihuus. Koiraa on käytettävä lenkillä säännöllisesti.
Elinolosuhteiden on oltava kullekin lajille soveltuvat.
– Eläimen elinympäristön tulee olla siisti. Siinä ei saa olla eläimen jätöksiä. Paikan pitää olla muutoinkin soveltuva eläimelle.
Sulkavan alueella kuten monella muullakin paikkakunnalla suurinta huolta tuottaa se, että kissojen vapaaseen lisääntymiseen ei puututa.
– On huomattu tapauksia, joissa äiti- ja poikakissa ovat saattaneet tehdä pentuja keskenään. Se altistaa sairauksille, eikä ole hyväksi suvunjatkumiselle.
Sulkavan eläinlääkäripiirissä on lemmikkieläinten lisäksi esimerkiksi hevosia, nautoja ja kanoja.
– Kanoilla pitää olla talven tullen lämmitetty tila. Myös niiden asumuksen puhtauteen kiinnitetään huomiota, Järvensivu mainitsi kanojen hoidosta.
Hän muistutti siitä, että mikäli huomaa asiatonta eläintenpitoa, jokaisella on ilmoitusvelvollisuus.
– Eläinlääkärit eivät koskaan kerro, keneltä eläinsuojeluilmoitus tuli, joten sitä ei kannata pelätä. Eläinten parastahan tässä toivotaan ja siksi tätä työtä tehdään.
Jo ennen eläimen hankintaa hän kehoitti miettimään, onko sopiva eläinten hoitoon. Ihmiseltä täytyy löytyä eläimenpitoon kiinnostusta ja aikaa, jotta eläin saa sellaisen huolenpidon, että sen elämä olisi elämisen arvoista.
Teksti: Sofia Flygare, kuva: Pixabay
Lue koko juttu viikon 44 Sulkava-lehdestä. Tilaa lehti täältä!